Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Els pacients ostomitzats poden dur una vida normal
03/10/15
Els pacients ostomitzats poden dur una vida normal
Els pacients ostomitzats poden dur una vida normal
Entrevista amb Maria Glòria Ribas Esteva, infermera estomaterapeuta de la Unitat de Cirurgia Colorectal de l'Hospital Universitari Son Espases, amb motiu del dia internacional del pacient ostomitzat (3 d'octubre)

Què és una ostomia?
Una ostomia consisteix en la creació d"una sortida artificial (un estoma) mitjançant una intervenció quirúrgica. Aquesta sortida es fa servir per desviar la femta i / o l"orina de la seva sortida natural. La majoria d"estomes es localitzen a l"abdomen.
Les ostomies poden ser temporals, quan es preveu la reconstrucció en un segon temps quirúrgic, i definitives, quan no hi ha possibilitat de reconstrucció per amputació o tancament de l"òrgan afectat.
En funció de la víscera que es comunica amb l"exterior, distingim tres tipus: colostomia, que és l"exteriorització del còlon a través de la paret abdominal; ileostomia, que és l"exteriorització de l"ili a la paret abdominal; i urostomía, que implica l"eliminació de la bufeta i la derivació de l"orina a través de l"estoma.

Què és una infermera estomaterapeuta?
És una infermera amb formació universitària específica en el maneig dels pacients portadors d"una ostomia. El programa de formació d"infermera experta en ostomies consta de coneixements teoricopràctics avançats del pacient quirúrgic i preparació d"habilitats clíniques, a més de capacitació en suport psicològic al pacient i la seva família.

Quines activitats realitza una infermera estomaterapeuta?
La funció principal de la infermera experta en estomateràpia és educar al pacient i a la seva família, facilitant la recuperació física i psicosocial. Per als pacients ostomitzats resulta fonamental tenir a una persona de referència i un seguiment individualitzat per tal de garantir la seva òptima qualitat de vida. Evidentment, la infermera treballa amb la resta de professionals implicats. El treball de la infermera és tant abans com després de la intervenció.

Primer, se li cita a la consulta amb la finalitat de fer Educació Sanitària i preparació psicològica davant del futur canvi que patirà la seva imatge corporal. Li vam explicar què passarà abans, durant i després de la IQ, les proves, circuits, preparació i dietes que ha de realitzar prèvies a la cirurgia.
Després de la intervenció del pacient ostomitzat, en les unitats d"hospitalització continua el procés d"educació sanitària del pacient i dels seus familiars perquè siguin autònoms en les seves cures i en el maneig dels dispositius.

A més, es fa un seguiment per conèixer l"evolució i prevenir possibles complicacions. En les revisions periòdiques, després de l"alta hospitalària, les activitats de la infermera específica de Estomaterápia se centren en comprovar que la informació facilitada al pacient i a la família ha estat assimilada correctament i valorar l"aprenentatge en l"autocura fent canvis si precisa.

Perquè és tan important tenir una consulta centralitzada i coordinada per al pacient?
La consulta d"ostomies és un valor afegit per al pacient, que coneixerà el procés de la seva intervenció i la seva evolució, minorant així les pors i càrregues emocionals que pugui patir.
D"altra banda, les administracions també experimenten un benefici: en les consultes de Estomateràpia es controlen les complicacions del pacient, evitant que el pacient recorri a altres vies alternatives com el servei d"especialistes mèdics o d"urgències, que suposen una major despesa per al sistema sanitari i, a més, crea gran angoixa als pacients. Gràcies a l"atenció que oferim a les consultes, aconseguim que disminueixi l"estada hospitalària, es redueix el nombre de visites a urgències i a Atenció Primària, i s"optimitza la utilització del material sanitari que requereix el pacient ostomitzat.

La infermera coneix l"evolució del pacient i sap quins dispositius són els més adequats per a ell, el que ajuda també a economitzar la despesa en productes sanitaris.En definitiva la infermera exerceix un control de la despesa econòmica i del desgast emocional del pacient que al final ens beneficia a tots. Un dels nostres fins és aconseguir la unió entre els diferents professionals per assegurar la continuïtat en el tractament i atenció al pacient en els diferents nivells assistencials.

Hi ha moltes persones que viuen amb una ostomia a Espanya? Totes tenen una infermera estomaterapeuta especialitzada?
A Espanya hi ha prop de 100.000 persones ostomitzades. Lamentablement, no a tot arreu hi ha infermeres estomaterapeutes, la qual cosa afecta la qualitat de vida dels pacients i al cost del sistema sanitari. Un estudi realitzat per 160 infermers de tot Espanya, coordinat per l"Institut de Recerca ANTAE, acaba de demostrar científicament que la qualitat de vida dels pacients ostomitzats millora un 15%, i el cost sanitari es redueix un 48%, quan els pacients tenen accés a una infermera experta en Estomateràpia.

Com és la vida d"una persona ostomitzada, després de la intervenció?
El pacient ostomitzat pot portar una vida normal, sempre tenint en compte les circumstàncies específiques de la seva situació. Els pacients poden tornar a la feina, poden sortir i tenir vida social, poden fer esport, mantenir relacions sexuals i tenir fills.

Consells

Aquests són alguns dels consells que donen les infermeres estomagerapeutes als pacients ostomitzats:
- La higiene i cures de l"estoma forma part de la seva neteja personal de cada dia.
- El pacient ha d"estar en un lloc íntim, millor a la cambra de bany amb un mirall.

En la seva alimentació, ha de fer una dieta equilibrada, amb menjars en horaris regulars, mastegar bé els aliments i beure molta aigua. Els aliments com la ceba, la col, els alls els llegums, els espàrrecs i les begudes gasoses produeixen més gasos i augmenten l"olor de la femta. Altres aliments, com el iogurt, el julivert i la mantega, disminueixen l"olor.

A l"hora de vestir-se, la persona ostomitzada pot seguir portant la roba que portava abans de la intervenció, ja que els dispositius actuals són discrets i no es noten davall de la roba, amb l"única precaució que l"estoma no es vegi comprimit en excés. Els homes han d"usar preferentment tirants, per evitar que el cinturó dels pantalons els oprimeixi l"estoma. En el cas de tenir una hèrnia o eventració, hauran d"utilitzar una faixa específica per a persones ostomitzades.

L"activitat laboral és possible, un cop finalitzada la convalescència, encara que es recomana incorporar-se de forma progressiva al lloc de treball i evitar esforços físics.

La ostomia i els viatges no són incompatibles, però cal tenir a mà tot el material que pugui necessitar durant el transport. A vegades les maletes es perden a l"avió, pel que és important no facturar-les. Si es viatja a països càlids, cal tenir especial cura amb l"aigua.

L"esport i la vida social són activitats positives per recuperar la vida normal. És important que el pacient surti de casa, es passegi, visiteu als amics i família. D"aquesta manera, anirà veient que, tot i ser portador d"una ostomia, pot fer una vida normal. Un cop acabada la convalescència, el pacient pot continuar practicant el seu esport favorit, d"acord amb el seu estat de salut, però evitarà esports tipus boxa, rugbi o judo.

Els pacients ostomitzats poden mantenir relacions sexuals i tenir fills. Després d"una ostomia, els pacients poden sentir-se menys atractius, tement el rebuig de la seva parella. Si les relacions de parella es veuen alterades, s"ha de recórrer a professionals especialitzats com sexòlegs, psicòlegs o ginecòlegs. La comunicació entre el pacient ostomitzat i la seva parella és de vital importància.
Per tenir fills, es recomana esperar un període de dos anys des de l"operació i no tenir més de dos embarassos. L"estoma no és un impediment per tenir fills. Simplement, s"ha de controlar l"embaràs i acudir a la consulta d"estomateràpia, ja que en augmentar el volum abdominal, l"estoma pot patir canvis i el model de dispositiu no ser el més adequat.

Finalment, a nivell psicològic, el pacient ha d"aprendre a acceptar-se amb l"estoma i saber que, gràcies a aquest estoma, podrà millorar la seva qualitat de vida. És essencial que conegui totes les habilitats per al maneig perfecte de l"estoma. El fet de ser independent en l"autocura de la seva ostomia li ajudarà a recuperar la seva autoestima i a manejar-se en la vida amb normalitat. També és essencial el suport del cònjuge, la família i l"entorn social.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.