Portada / ACTUALITAT / Altres notícies / Infermers estomaterapeutes del Projecte GESTO creen un vídeo explicatiu per sensibilitzar la població i donar a conèixer als pacients ostomitzats
27/07/16
Infermers estomaterapeutes del Projecte GESTO creen un vídeo explicatiu per sensibilitzar la població i donar a conèixer als pacients ostomitzats
Infermers estomaterapeutes del Projecte GESTO creen un vídeo explicatiu per sensibilitzar la població i donar a conèixer als pacients ostomitzats
A través d'una successió de dibuixos plasmats sobre una pissarra en blanc s'explica com s'enfronta una persona a la realització d'una ostomia. Aquesta iniciativa neix amb l'objectiu d'informar sobre els pacients ostomitzats i normalitzar el fet de portar una ostomia. El vídeo ha estat realitzat per la nova generació d'infermers catalans especialitzats en ostomia

Un equip de treball format per la nova generació d'infermers estomaterapeutes de Catalunya ha creat un vídeo explicatiu en el qual a través de dibuixos animats, s'explica el procés que viu una persona quan li fan una ostomia. Aquest grup, que forma part de del Projecte GESTO, està integrat pels estomaterapeutes més joves, que estaran en un futur proper al capdavant de les consultes d'ostomia de diversos hospitals catalans.

 "Amb aquest treball volem ajudar al pacient a donar a conèixer la seva situació i també aportar valor a la figura de l'infermer estomaterapeuta, com a professionals que assistim tant psicològica com físicament a aquestes persones", afirma Gemma Serra Sastre, infermera estomaterapeuta de l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona.

El vídeo explica amb claredat i de forma positiva què és una ostomia i aporta normalitat al fet d'haver de portar una bossa en la qual es recullin els excrements o l'orina. En ell, el protagonista és el propi pacient, que explica la seva experiència i les solucions que troba per fer front als obstacles que se li plantegen després del diagnòstic.

La iniciativa s'emmarca dins el programa d'activitats que realitza el Projecte GESTO, que té entre els seus objectius contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones portadores d'una ostomia.

 Aquest vídeo Scribing busca també sensibilitzar la població, donant a conèixer a les persones ostomitzades i les diverses situacions a què s'enfronten en el seu dia a dia. "El fet de ser portador d'una ostomia, fa moltes vegades que ells mateixos se sentin avergonyits, s'amaguin i que aquesta intervenció es converteixi en un tema tabú en la nostra societat", explica Beatriz Álvarez Colmeiro, infermera experta en estomaterapia del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

 El vídeo ja està disponible al canal del Projecte GESTO a YouTube i mitjançant el següent enllaç.

 Una realitat molt present a Espanya

A Espanya hi ha més de 70.000 pacients ostomitzats als que, per patir malalties com càncer de còlon, Crohn o colitis ulcerosa -entre altres-, se'ls ha hagut de derivar l'intestí a l'exterior a través de l'abdomen mitjançant una operació quirúrgica. Una vegada formada la ostomia, aquestes persones necessiten un dispositiu especial (una bossa) per recollir l'orina o la femta.

 Davant d'aquesta realitat i l'important nombre de pacients ostomitzats que necessiten una atenció sanitària especialitzada, infermers de tot Espanya s'han unit per formar el projecte GEST, una iniciativa que busca millorar dia a dia la seva qualitat de vida.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.