Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Posicionament del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears davant l'intrusisme professional en el sector sanitari
24/03/17
Posicionament del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears davant l'intrusisme professional en el sector sanitari
Posicionament del Col·legi Oficial d´Infermeria de les Illes Balears davant l´intrusisme professional en el sector sanitari
Comunicat oficial de la Junta de Govern del Coiba enviat a les autoritats competents en la matèria

A principis d'octubre -mesos abans de la lamentable mort d'una pacient en una clínica privada de Mallorca- en base als fets denunciats per un testimoni, aquest Col·legi Professional va presentar davant la Direcció Provincial d'Inspecció de Treball una petició d'actuació per possible delicte d’intrusisme i d’inducció a l'intrusisme. La denúncia va ser arxivada el 20 d'octubre sense fer cap investigació, per considerar-se que "els fets recollits a la denúncia no constitueixen infracció a l'ordre social".

A principis de novembre, el COIBA va presentar davant el jutjat d'instrucció de Palma una querella criminal pels mateixos fets denunciats, constitutius de presumpte delicte d'intrusisme i inducció a l'intrusisme, querella que sí que ha estat admesa a tràmit.

Després de la publicació en premsa del desgraciat succés de la mort d'una pacient en aquesta clínica, altres persones han contactat amb el COIBA per testificar sobre la presumpta inducció a l'intrusisme i sobre altres possibles delictes.

L'intrusisme professional és especialment greu en l'àmbit sanitari, ja que pot posar en risc seriós la salut i la integritat de les persones.

Els centres sanitaris, públics o privats, han de ser llocs segurs i lliures de complicacions evitables.

Enfront a la recomanació general de que el ciutadà procuri accedir a centres fiables, opinem que aquesta recomanació és difícil de complir ja que el públic general no té mitjans per a això ni s’imagina que hi hagi centres -alguns molt populars- que no compleixin els requisits de qualitat i seguretat indispensables .

La tasca de prevenció, detecció i eradicació de centres no segurs ha de ser exercida per l'administració pública, autonòmica i estatal, com a reguladora i garantista dels drets que assisteixen als ciutadans en la utilització de serveis sanitaris autoritzats i reglamentats per llei.

En l'àmbit de la nostra comunitat autònoma, és el Servei d'Avaluació, Acreditació i Inspecció de la Direcció General d'Acreditació, Docència i Recerca en Salut, dependent de la Conselleria de Salut, el responsable d'assegurar que els ciutadans de les Illes Balears rebin uns serveis sanitaris de qualitat.

Entenem que a dit servei li correspon no només AUTORITZAR i CERTIFICAR que els centres i serveis sanitaris compleixen els requisits que estableix la legislació vigent i que estan degudament inscrits en el Registre de Centres, Serveis i Establiments Sanitaris de les Illes Balears, sinó també reconèixer el nivell de qualitat de cada centre sanitari mitjançant la seva oportuna ACREDITACIÓ, avaluant estàndards i indicadors establerts per la Conselleria de Salut, així com dur a terme tasques periòdiques d’INSPECCIÓ, vetllant així perquè es mantinguin els requisits legals una vegada es troben ja en funcionament.

Respecte a la Direcció Provincial d'Inspecció de Treball, del Ministeri de Treball i Seguretat Social, és obvi que entre les funcions que té atribuïdes (control de les condicions de treball, ocupació, SS, seguretat i salut en el treball) li correspon tenir cura de que, en els diferents centres, Serveis i Establiments Sanitaris de les Illes Balears, es dugui a terme una correcta classificació del personal i que es respecti l'atribució de funcions i competències dins el grup i/o categoria que tinguin reconegut cada treballador.

Per tot això, el COIBA considera ineludible i urgent que aquestes administracions actuïn en el compliment de les seves funcions i de les seves responsabilitats, efectuant les corresponents inspeccions i procedir al tancament del centre si la gravetat dels fets així ho requereix.

 

20 març 2017

JUNTA DE GOVERN DE L'COIBA

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.