Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Les infermeres són clau en el lideratge cap a un desenvolupament sostenible
15/05/17
Les infermeres són clau en el lideratge cap a un desenvolupament sostenible
Les infermeres són clau en el lideratge cap a un desenvolupament sostenible
Rosa María Hernández, presidenta del COIBA: "El 28% de la població espanyola està en risc d’exclusió social i Balears pateix greus deficiències en aspectes com precarietat laboral, salaris i educació. Les infermeres coneixem bé la relació entre aquests determinants socials i la salut; i els abordem cada dia."

El Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA) ha celebrat la 35ª edició del Dia internacional de la infermera a Balears, recordant que les infermeres són clau en el lideratge cap a un desenvolupament sostenible, un camí obstaculitzat per problemes tan presents en la nostra societat com la pobresa, la malnutrició, el deterior del medi ambient o la manca d’habitatge.

Les infermeres som la pedra angular per aconseguir assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, no només perquè un d’ells és garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom, sinó perquè la majoria dels altres objectius són el que nomenam determinants socials de la salut, és a dir, aquelles circumstàncies en què les persones neixen, creixen, viuen, treballen, envelleixen...”, ha dit Rosa María Hernández, presidenta del COIBA, en la seva intervenció.

En un acte celebrat a Palma, Hernández ha recordat que “El 28% de la població espanyola està en risc d’exclusió social i Balears pateix greus deficiències en aspectes com precarietat laboral, salaris i educació.” “Les infermeres coneixem bé la relació entre aquests determinants socials i la salut. El cuidat, la visió bio-psico-social, la prevenció, la promoció i l’educació per a la salut, la cronicitat, les cures pal·liatives... Tot això que ara està tan de moda és la visió infermera de la salut i impregna tots els aspectes del desenvolupament sostenible”, ha apuntat.

Hernández, ha recordat que les infermeres “abordem cada dia” aquests condicionants socials de la salut i es donen compte de que actuar només des del sistema sanitari implicaria tractar les persones per retornar-les a les mateixes condicions de vida que les han fet emmalaltir. Així, ha lamentat que aquesta tasca tan important de les infermeres estigui tan poc reconeguda, fins i tot ara que les societats comencen a valorar el cuidat, la necessitat d’abordar l’ésser humà des d’un punt de vista holístic, la prevenció, la promoció de la salut o la humanització.

Les infermeres espanyoles fem miracles” ha ironitzant Hernández, referint-se a les baixes ratios d’infermeres a Espanya (5,2 infermeres/1.000 habitants front a les 8,4/1000 habitants a la OCDE). Ha recordat que “la infermeria és una ciència de la salut impregnada d’humanisme” i ha agraït a totes les infermeres de Balears el seu esforç i la seva dedicació per canviar allò que no és just i s’ha de corregir: “A totes vosaltres, a totes elles, voldria fer un homenatge i nomenar-les: clíniques, generalistes, especialistes, de pràctica avançada, gestores, docents, investigadores, polítiques...”.

Més de dos centenars d’infermeres han participat en aquest acte, al qual han assistit també el batle de Palma, José Hila, la consellera de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears, Fina Santiago, el vicepresident de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, Javier de Juan, i el vicerector de la UIB, Antoni Aguiló, a més d’altres autoritats i convidats.

Unes 40 infermeres han rebut les insígnies d’Argent en haver complert 25 anys de col·legiació, i una vintena han rebut les insígnies d’Or per la seva jubilació.

Premis d’Investigació

El Jurat dels Premis d’Investigació ha agraït la gran qualitat dels treballs d’investigació presentats i ha atorgat els premis següents:

  • 3er. Premi al treball titulat: "Capnografia com a instrument facilitador per a l'optimització del maneig de la via aèria durant la RCP intermèdia", del que són autors: Francisco J. Cereceda Sánchez i Jesús Molina Mula.
  • 2n. Premi al treball titulat: "Incidència de la dermatitis de bolquer al nounat hospitalitzat" del que són autors: Verónica Lluch Garvi, Núria Ortega Sagredo, Elena Torrens Espinosa i José Vázquez Abruña.
  • 1er. Premi al treball titulat: "Valoració del risc psicoemocional i estratègies d'afrontament en el bloc quirúrgic d'un hospital", del que són autores: Rosa González Casquero i Ana Mª. Rubio Batanás

Premi Infermera de l’Any

El premi Infermera de l’Any 2017 ha estat atorgat a Isabel Román Medina, infermera gestora de casos de l’Hospital General i presidenta de l’Associació Balear d’Infermeres Geriàtriques i Gerontològiques (ABIGG). La candidatura d’Isabel Román ha estat avalada per més de 150 signatures i suposa un reconeixement per part del seus companys pel treball que ha desenvolupat a l’àmbit de la geriatria, per la seva implicació per aconseguir la visibilitat i l’apoderament de les persones majors i per la seva aportació a la cronicitat, sent pionera en la gestió de casos i apostant per un model centrat en la persona.

Distinció Florence Nightingale

Enguany, la Junta de Govern del Coiba ha decidit crear una nova distinció: el Premi Florence Nightingale, en honor a la impulsora de la Infermeria moderna. Aquest guardó ha estat atorgat a Rosamaría Alberdi, infermera, psicòloga, Màster en Salut Pública, Màster en Cognició i Evolució Humana,  professora de la UIB  i  primera infermera espanyola  nomenada Doctora Honoris Causa. Per la seva trajectòria, Alberdi és un gran referent en la historia de la infermeria espanyola, sobre tot perquè va liderar, juntament amb altres companyes, els canvis que varen fer possible l’accés de les infermeres a la Universitat, donant així un impuls  importantíssim al desenvolupament de la professió.

Discurs sencer de la presidenta, Rosa María Hernández Serra. 

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.