Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Les infermeres poden ajudar els pacients i familiars a iniciar el dol davant d'una pèrdua de salut, mort o altres situacions
26/09/17
Les infermeres poden ajudar els pacients i familiars a iniciar el dol davant d'una pèrdua de salut, mort o altres situacions
Les infermeres poden ajudar els pacients i familiars a iniciar el dol davant d´una pèrdua de salut, mort o altres situacions
Natalia Valles, infermera: "El dol cal fer-ho davant de qualsevol pèrdua, també una pèrdua de la salut. És important iniciar el camí des del primer moment perquè no s'enquisti ni es torni patològic. Hem de fugir de frases fetes i buides, reconeixent que el dol, fa mal; però t'acompanyarem "

Un grup d'infermeres ha participat aquesta setmana en el taller "Dol: Què es pot fer? Estratègies d'acompanyament en el dol per a personal d'Infermeria" organitzat pel Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA). "Podem necessitar fer un dol davant de qualsevol pèrdua. De vegades és una mort, però altres vegades és la pèrdua de la salut, un problema de salut d'un fill que et fa sentir-te amenaçat, etc ", ha explicat Natàlia Valles, infermera i coordinadora de Trasplantaments de la Clínica Juaneda.

"Sovint, pensam en el dol per la mort; però moltes vegades són els mateixos pacients els que han de fer un dol per la seva pèrdua de salut, en saber que pateixen una malaltia o una situació crònica que els acompanyarà tota la vida", ha explicat Valles, en el curs celebrat al COIBA .

En moltes ocasions, la infermera és la persona que està més a prop del pacient quan aquest ha d'assumir les males notícies. "El dol ha de començar des del primer moment, perquè no s'enquisti i es torni patològic", assenyala. Apunta que "de vegades, utilitzem frases fetes i buides de contingut com 'tot anirà bé', 'ànim' o 'la vida segueix', quan el pacient el que necessita és que estiguem al seu costat, que respectem el seu dolor i que li acompanyem ".

"El dol, fa mal. Ningú et podrà treure el dolor, però un acompanyament adequat pot facilitar que comencis a gestionar aquest dolor ... i que es pugui resoldre d'una manera més fàcil, sense enquistar-se ni tornar-se patològic", explica. De fet, afegeix, molts dols es poden resoldre de manera fisiològica en menys d'un any.

Com més preparada estigui la infermera per abordar la situació en el primer moment, molt millor serà l'acompanyament i l'ajuda que pugui donar al pacient, o als seus familiars. Dir-li a un pacient o un familiar "t'acompanyo en el teu sentiment. No et podré treure el teu dolor, però faré que no et sentissol" és, de vegades, la millor manera de començar. Evidentment, en un moment donat intervindran els especialistes, els psicòlegs, terapeutes o altres experts; però iniciar bé el dol depèn en gran mesura de com t'atenguin en un primer moment.

Durant aquest taller, s'han treballat les bases de la comunicació i d'una relació terapèutica entre la infermera, el pacient i la família, així com les dinàmiques familiars i els pilars d'una relació d'ajuda.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.