Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Les infermeres de Balears reivindiquen més recursos per afrontar els nous reptes en Cures Pal·liatives
10/10/17
Les infermeres de Balears reivindiquen més recursos per afrontar els nous reptes en Cures Pal·liatives
Les infermeres de Balears reivindiquen més recursos per afrontar els nous reptes en Cures Pal·liatives
Els professionals se sumen a la campanya per uns #PaliativosVisibles perquè els pacients coneguin el seu dret a rebre cures pal·liatives en la fase del final de la vida. Ja disponible el vídeo de la sessió.

 

El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA) va acollir ahir un debat sobre com afrontar els nous reptes en les cures pal·liatives, tant en el pacient pediàtric com en l'adult amb malaltia crònica. Joana Maria Julià, infermera de l'equip de Suport Hospitalari d'Atenció Pal·liativa de l'Hospital de Manacor; Pedro Milla, infermer assistencial de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital Joan March; i Susana Jordà, infermera de la Unitat de Pal·liatives Pediàtriques de Son Espases i presidenta de l'associació "Ángeles sin alas", han lloat l'evolució de les cures pal·liatives en Balears en els darrers anys, però coincideixen que queda molt camí per recórrer.

"Falten habitacions individuals en les quals poder passar els últims dies, falten recursos sociosanitaris distribuïts equitativament pel territori per atendre els pacients en la fase del final de la vida prop de les seves famílies i falten professionals formats per derivar i atendre els pacients i a les seves famílies com correspon ", va valorar Joana Maria Julià, infermera de l'Hospital de Manacor.

Un dels principals reptes és la manca de formació dels professionals sanitaris en general, que sovint no recorren a les cures pal·liatives fins als últims dies de vida del pacient, quan aquest hauria d'haver pogut accedir-hi molt abans. A l'Hospital de Manacor, precisament, l'equip de pal·liatius no depèn de cap servei en concret, sinó que és transversal, es coordina amb tots els professionals i dóna formació als diferents serveis per garantir derivacions aviat i bona atenció.

Un altre obstacle és la manca d'infermeres i altres professionals dedicats a les cures pal·liatives: "Com pot un professional estar una hora parlant amb un pacient que ho necessita, si no hi ha altres professionals per atendre els altres?", explica Julià.

Pedro Milla, per la seva banda, va incidir en la problemàtica de la manca d'habitacions individuals en els hospitals, ja que la major part de les persones que moren ho fan en habitacions dobles. "Com es pot abordar així la mort? Quina és la privacitat que donem als pacients i els seus familiars? ", va preguntar. Va explicar que, segons una petita enquesta realitzada a Balears, una gran majoria de les persones que moren en hospitals no rep informació sobre la possibilitat de fer una Declaració de voluntats anticipades ni a una Planificació Anticipada de Decisions amb l'equip multidisciplinari que l'acompanya.

També en l'àmbit de les cures pal·liatives pediàtriques falten recursos, encara que Susana Jordà va reconèixer que, almenys, Balears compta amb una de les úniques quatre unitats de pal·liatius pediàtrics que hi ha a Espanya. "Els infants també moren i tenen necessitats especials. Encara que de vegades costi, els infants tenen dret a saber la veritat, dret a estar acompanyats en tot moment, a jugar ... ", va explicar la infermera. Tot i que l'equip ha crescut en els últims anys, encara no pot oferir el servei de cures pal·liatives pediàtriques 24 hores al dia, 7 dies a la setmana. "La coordinació amb tota la resta de professionals és imprescindible", afegeix.

Durant la sessió, va intervenir també un gran nombre de persones del públic, de diferents hospitals i serveis sanitaris, sociosanitaris i de voluntariat de Mallorca. Molts van aportar, des de la seva experiència, la necessitat d'augmentar el nombre de professionals dedicats a l'atenció pal·liativa i la formació dels altres professionals, independentment del servei en el qual estiguin treballant. "Totes les infermeres ens trobarem, en un moment o un altre, amb una necessitat de pal·liatius. Hem d'estar preparades per a identificar-la, abordar-la i derivar-la si cal", ha apuntat Jordà. "El fet que ja no pugui fer-se res per salvar la vida d'un pacient, no vol dir que encara no quedi molt per fer", han apuntat.

Per tornar a veure la sessió completa, accedeix al vídeo AQUÍ

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.