Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Comença a Palma el I Congrés Internacional de recerca i innovació en cures: Evidència, Infermeria de Pràctica Avançada i Seguretat Clínica
25/10/17
Comença a Palma el I Congrés Internacional de recerca i innovació en cures: Evidència, Infermeria de Pràctica Avançada i Seguretat Clínica
Comença a Palma el I Congrés Internacional de recerca i innovació en cures: Evidència, Infermeria de Pràctica Avançada i Seguretat Clínica
Anne Marie Rafferty, Professora de Política Infermera del Kings College de Londres: "Hi ha una relació directa entre majors ràtios d'infermeres, la seva millor formació i la supervivència dels pacients"

El "I Congrés Internacional de recerca i innovació en cures: Evidència, Infermeria de Pràctica Avançada i Seguretat Clínica" ha començat avui a Palma, amb l'objectiu d'abordar els principals reptes que afronta actualment la professió i els ciutadans als que estan dirigits les cures infermers. Més de 500 infermeres nacionals i internacionals participen de forma presencial o virtual en aquest congrés, coorganitzat pel Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears, sota el lema "Generant evidències per millorar la salut de les persones ".

El president del Congrés, Miquel Bennasar, ha destacat alguns dels principals temes que s'abordaran en aquests tres dies de debats i ponències: el repte de la cronicitat de les malalties i per tant un nou abordatge de les cures a la població, la millora del vincle entre el món de la investigació i l'assistencial, la humanització de la sanitat o la millora de la seguretat del pacient en tots els àmbits assistencials.

El rector de la UIB, el Dr. Llorenç Huguet, ha agraït l'esforç dels organitzadors i participants al Congrés, recordant que les infermeres "són persones que tenen cura i curen a altres persones" i ha desitjat que, en aquests tres dies, es generin i es comparteixin moltes iniciatives per augmentar el benestar de les persones i de la nostra societat.

El director gerent del Servei Balear de Salut, Sr. Juli Fuster, per la seva banda, ha assenyalat que "hem avançat molt, però queda encara camí per recórrer, sobretot en l'àmbit de les cures, queden moltes necessitats per cobrir".

La manca d'infermeres perjudica directament als pacients

La Dra. Anne Marie Rafferty, professora de Política Infermera de la Facultat d'Infermeria i Comares Florence Nightingale del King 's College de Londres, ha estat la responsable de la conferència inaugural, plantejant la necessitat que les infermeres reivindiquin la seva participació en la política dels cures, no només en el seu contingut sinó també en la forma. 

"Diversos estudis han demostrat la relació directa entre el nombre d'infermeres i les possibilitats de supervivència dels pacients, així com la seva satisfacció amb el sistema sanitari", ha dit Rafferty. A més, "durant massa temps s'ha cregut que no calia més que amabilitat i simpatia per tenir cura, i això no és cert. Hi ha sobrada evidència que com més formades estiguin  les infermeres, millor és l'evolució dels pacients ", apunta.

"Les infermeres no només sabem què cal fer en polítiques de salut sinó també com cal fer-ho i hem de reivindicar el nostre paper, en benefici dels pacients. No és el moment de ser tímides. Cal tocar a la porta i presentar les dades de l'evidència científica als polítics, explicant-los la història darrere de les xifres perquè en prenguin consciència", afegeix. Ha apuntat també que, segons ell, "és immoral i inacceptable deixar que segueixin morint pacients per falta d'infermeres".

Durant els propers dies se celebraran sessions plenàries al voltant de "La seguretat del pacient: perspectives sobre la transferència d'evidències i coneixement"; "La construcció del coneixement infermer i l'evolució professional: la" culpa "de tot la té la història"; "La infermeria de pràctica avançada com a motor del desenvolupament professional"; "Diàlegs sobre innovació i recerca com a estratègia per a la millora de les cures. Com establir sinergies entre l'assistència i l'acadèmia? "; "Humanitzant l'atenció sanitària i apoderant al pacient", i "La salut digital com innovació en cures".

Programa complet en: www.congresocuidados3i.com

 

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.