Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Les infermeres aposten per reforçar les sinergies entre recerca, docència i assistència per millorar l'atenció als pacients
27/10/17
Les infermeres aposten per reforçar les sinergies entre recerca, docència i assistència per millorar l'atenció als pacients
Les infermeres aposten per reforçar les sinergies entre recerca, docència i assistència per millorar l´atenció als pacients
Conclou a Palma el I Congrés Internacional de recerca i innovació en cures: Evidència, Infermeria de Pràctica Avançada i Seguretat Clínica

Més de 500 infermeres han participat en el "I Congrés Internacional de recerca i innovació en cures: Evidència, Infermeria de Pràctica Avançada i Seguretat Clínica", celebrat al llarg dels tres últims dies a Palma. "Estem molt satisfets del debat i de les propostes que s'han plantejat al llarg del Congrés", ha explicat Miquel Bennasar, president del Comitè Científic i Organitzador del congrés. D'entre totes elles, Bennasar destaca la necessitat imperiosa de "seguir reforçant les sinergies entre la recerca, la docència i l'assistència per millorar l'atenció als pacients."

Sota el lema "Generant evidències per millorar la salut de les persones", s'han presentat i debatut propostes innovadores, projectes petits i d’altres grans, línies d'investigació, estratègies, etc ... amb l'objectiu d'intercanviar i compartir solucions que ens portin a millores tangibles en el tracte que reben els pacients destinataris de les cures infermeres.

"No hi ha camins fàcils per a les infermeres que volen fer assistència, investigació i docència. Cal obrir-los ", recullen les conclusions del Congrés, en què hi ha hagut ocasió per analitzar qüestions com la Infermeria de Pràctica Avançada, la gestió de qualitat recolzada en l'evidència, la seguretat clínica, la salut digital, l'abordatge de la cronicitat, l'apoderament dels pacients o la humanització de l'assistència sanitària.
La consellera de Salut del Govern dels Illes Balears, Patricia Gómez, ha estat la responsable avui de clausurar el congrés, agraint l'esforç del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA) i la UIB com a organitzadors i la participació de tantes professionals. "Les infermeres tenim una visió holística i global del que passa en un hospital i en la nostra societat. Per això podem aportar moltes solucions"a tota mena de situacions, ha assenyalat Gómez durant l'acte de cloenda.

Per la seva banda, Carlos Villafáfila, sotsdirector de Cures Assistencials de l'IBSalut, ha valorat molt positivament aquest Congrés "com a motor de canvi" per generar nou entusiasme i millores en l'atenció que reben els pacients. Els presents han opinat que de poc serveix la investigació i la innovació si els seus resultats no s'apliquen, s'ignora l'evidència i se segueixen fent les coses per inèrcia, com sempre.

"Les infermeres no només sabem què cal fer en polítiques de salut sinó també com cal fer-ho i hem de reivindicar el nostre paper, en benefici dels pacients. No és el moment de ser tímides. Cal tocar a la porta i presentar les dades de l'evidència científica als polítics, explicant-los la història darrere de les xifres perquè en prenguin consciència", va assenyalar en la conferència inaugural Anne Marie Rafferty, Professora de Política Infermera del Kings College de Londres.

Premis per a projectes innovadors en infermeria que beneficien als pacients

Durant la cerimònia de cloenda, el Congrés #Cuidados3i ha atorgat avui set premis: les tres millors comunicacions orals, els tres millors pòsters presencials i el tuit més retuitejat de tot el congrés, amb el seu hashtag #cuidados3i.
El primer premi de les comunicacions ha estat per a un assaig comunitari sobre la percepció del tabac entre els joves, exposat per Cristina Rey de l'Institut Català de la Salut; el segon per a "Estratègies de redistribució i reconeixement com a eines de canvi de la dinàmica de treball en equip en una unitat d'hospitalització" de Rosa Miró (UIB); i el tercer per a un treball sobre estils de vida de l'adult gran a la província Bolívar, presentat per Dolores Líbia Esthela Guerrero, de la Universitat Estatal de Bolívar (Equador).
Pel que fa als pòsters, el primer premi ha anat a "Intervencions d'Infermeria en les caigudes hospitalàries" de diversos autors de l’Hospital Sant Joan de Déu; el segon al pòster titulat "Simulació clínica i debriefing Tendència o necessitat?" de Maria de Fàtima Céspedes comare de Son Espases; i el tercer per al pòster sobre el projecte PIVV2 en curs en unitats d'hospitalització quirúrgica sobre la dificultat en la canalització venosa perifèrica, també de diversos autors de l’Hospital de Manacor.

El tuit amb més èxit de les tres jornades de treball ha estat d'Ana Belén Moya, de l'Agència Sanitària Costa del Sol, que va -citant al degà de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, Joan de Pedro- deia: "Una infermera no pot ser còmplice de males pràctiques quan l'evidència apunta cap a un altre costat ".
 

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.