Portada / PROFESSIÓ / Prescripció Infermera / Comunicat del COIBA sobre la campanya de vacunació del grip, desmentint les instruccions de la Mesa de la Professió Infermera
31/10/17
Comunicat del COIBA sobre la campanya de vacunació del grip, desmentint les instruccions de la Mesa de la Professió Infermera
Comunicat del COIBA sobre la campanya de vacunació del grip, desmentint les instruccions de la Mesa de la Professió Infermera
Les infermeres poden vacunar amb total normalitat, sense necessitat de prescripció prèvia individualitzada, atenent les directrius del Ministeri de Sanitat i de la Direcció General del IB-Salut. El COIBA no comparteix el comunicat de la Mesa de la Professió Infermera (CGE i SATSE), amb una interpretació que podria tenir greus conseqüències per a la salut pública de la població

El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears, davant l'inici, aquest dijous 2 de novembre, de la campanya de vacunació antigripal, creu necessari desmentir les instruccions difoses per la Mesa de la Professió Infermera (integrada pel Consejo General de Enfermeria i SATSE ), que en un recent comunicat advertien a les infermeres de la impossibilitat de vacunar sense prèvia prescripció mèdica individualitzada.

Modificació RD Prescripció Infermera

En la seva circular número 37, el Consejo General de Enfermería (CGE) anuncia l'ACORD HISTÒRIC SOBRE PRESCRIPCIÓ INFERMERA que va tenir lloc el 25 d'octubre, en el Ministeri de Sanitat, entre els membres del FÒRUM PROFESSIONAL.

A la trobada van assistir, en representació de les infermeres, el president del Consejo General de Colegios Oficiales de Enfermería de España (CGCE), Florentino Pérez Raya i el president del Sindicat d'Infermeria-Satse, Manuel Cascos. En representació dels metges van participar el president de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), Dr. Serafín Romero; el secretari general de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM), Dr. Francisco Miralles. Per part del Ministeri, van participar, el secretari general de Sanitat i Consum, Dr. Javier Castrodeza, i el director general d'Ordenació Professional, Carlos Moreno. En representació de les comunitats autònomes va assistir el subdirector de Personal de la Conselleria de Salut de la Junta d'Andalusia, José Díaz-Borrego Horcajo.

El CGE no dubta a qualificar l'acord de "veritablement històric", i a l'organització col·legial i als seus presidents, com "veritables líders en la conducció de tot aquest llarg procés" que considera "una nova contribució a la infermeria espanyola a la salut dels nostres pacients ". Insisteix a manifestar "orgull infermer com a professionals i com a organització col·legial", celebrant així mateix que "l'acreditació com prescriptor no requerirà formació prèvia".

Amb el mateix entusiasme, la circular anuncia una "compareixença del president del Consejo General, que es dirigirà a través del canal infermer a tota la professió anunciant la consecució d'aquesta fita perseguida durant 12 anys."

La Circular inclou un "comunicat exprés a totes les infermeres i infermers espanyols", un document denominat "MODIFICACIONS DEL R.D. 954/2015 ... "i un altre titulat" Principals Modificacions ".

Per molts motius, de tots coneguts, el Coiba està molt lluny de compartir aquesta valoració. Reservem la nostra opinió per quan es publiqui el text complet del document MODIFICACIONS DEL R.D. 954/2015 ... ", ja que parla d’ "Annexos" que no s'inclouen.

La vacunació: instruccions sense fonament en el comunicat de la Mesa de la Professió Infermera

No obstant això, i molt important, davant l'inici, aquest dijous 2 de novembre, de la campanya de vacunació antigripal, creiem necessari desmentir les instruccions sense fonament proporcionades en l'esmentat comunicat.

En primer lloc, no és cert que la sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, de data 27 de juny dels corrents, confirmi que "l'administració de totes les vacunes, tant en les campanyes estacionals com les del calendari vacunal, hagin de realitzar-se prèvia prescripció mèdica individualitzada ".

Aquesta sentència només va suspendre cautelarment -en cap cas es va pronunciar en contra d'aquesta instrucció- la Instrucció 7/2015 d'Osakidetza-Servei Basc de Salut, en la qual es deia que "el calendari vacunal funciona com prescripció i no és necessària la prescripció individualitzada ". És obvi, a més, que l'esmentada suspensió afecta únicament a l'àmbit territorial d'Osakidetza, no al del nostre Servei de Salut, on segueix vigent la nota del director general avalant l'administració de vacunes en base als calendaris vacunals aprovats. Adjuntem la comunicació de l'IB-Salut sobre la matèria.

D'altra banda, cal destacar que el mateix Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, en el seu document, publicat el 28 de setembre, “RECOMENDACIONES DE VACUNACIÓN FRENTE A LA GRIPE. Temporada 2017-2018”, especifica clarament, en relació amb la vacunació antigripal, que "aquesta vacunació es realitza com a conseqüència d'una decisió de l'autoritat sanitària en matèria de salut pública, per un risc epidemiològic i en nom de preservar la salut col·lectiva i la de les persones amb més risc de desenvolupar complicacions per aquesta malaltia, per la qual cosa no requereix diagnòstic ni prescripció prèvia ".

Per tant, els representants del Coiba lamentem profundament les conseqüències negatives que aquesta interpretació, infundada i irresponsable, podria tenir per a la salut pública i la seguretat dels professionals, així com en l'organització i l'accés dels ciutadans als serveis de salut.

Des del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears, recomanem als professionals infermers del Sistema de Salut de les Illes Balears que desenvolupin la seva activitat amb totalitat normalitat, segons la normativa i regulació existent en la nostra Comunitat Autònoma, i les recomanacions del Ministeri de Sanitat.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.