Portada / ACTUALITAT / Comunicats / El COIBA aposta per donar més autonomia i temps a les infermeres per investigar
07/12/17
El COIBA aposta per donar més autonomia i temps a les infermeres per investigar
El COIBA aposta per donar més autonomia i temps a les infermeres per investigar
El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears presenta els projectes de recerca becats en 2014-15 sobre aspectes com l'exercici físic durant l'embaràs, el tractament de l'insomni crònic o el triatge d'urgències en pacients amb síndrome coronària aguda

El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (Coiba) aposta fermament per donar més autonomia i temps de treball a les infermeres per investigar, ja que, en general, ho han de fer en el seu temps lliure i superant nombrosos obstacles. En un debat celebrat al COIBA, va quedar clar que, en general, les infermeres tenen més dificultats que altres professionals sanitaris per poder investigar: no disposen de temps per a la investigació dins del seu horari laboral, els segueix resultant difícil obtenir permisos, accedir a les bases de dades i que es reconegui el valor de la investigació infermera.

Tots els ponents - infermeres investigadores becades pel COIBA entre 2014 i 2015- van coincidir: els projectes només surten endavant sacrificant el seu propi temps lliure. Excepte en alguns casos, costa que les entenguin la importància de la investigació infermera i no la veuen com a part de la feina. Això fa difícil iniciar projectes de forma independent. "Necessitem tenir més autonomia a l'hora d'investigar", va opinar Ian Blanco, vocal d'Investigació del COIBA, qui també va recordar que "amb poc pressupost, les infermeres aconseguim resultats molt beneficiosos per a la cura dels pacients, un gran actiu per a la ciutadania.”

Projectes becats pel COIBA

Durant la sessió, diferents infermeres investigadores van presentar els projectes realitzats entre el 2014 i 2015 amb el suport del COIBA.

-Carmen Carrascosa va presentar: "Avaluació de l'eficàcia i seguretat de l'exercici físic moderat en l'aigua en la dona embarassada en la reducció de la depressió postpart: assaig clínic controlat."

-Clara Vidal: "Aplicació d'una teràpia cognitiu-conductual per a la millora de la qualitat del son en l'insomni crònic aplicada per professionals sanitaris d'atenció primària respecte a la pràctica habitual: estudi pilot".

-Aina Riera Sampol: "Diagnòstic dels actius per a la salut que afavoreixen l'activitat física a la comunitat".

-Maria de Lluc Bauzá: "Estudi transversal amb dones i homes universitaris per determinar la relació entre l'ús de la píndola postcoital i les malalties de transmissió sexual."

-Pedro Milla: "Factors que condicionen el triatge realitzat per infermeres en el servei d'urgències en pacient amb síndrome coronària aguda."

-Antonio González Trujillo: "Anàlisi de l'actitud dels professionals de la Salut d'Urgències i Psiquiatria sobre el drogodependent."

-Luís Moreno: "Factors de risc de dificultat en la canalització venosa perifèrica en atenció hospitalària. Estudi cas-control".

-Saliha Belmounte: "Projecte Pilot: Potencials evocats davant IAPS en població pediàtrica amb paràlisi cerebral".

Per veure el vídeo de la sessió-debat sobre investigació infermera, ho podeu fer en aquest link.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    INFERMERIABALEAR utilitza cookies pròpies o de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar-li la navegació en el nostre lloc web. La continuïtat en la navegació per aquest lloc web implicarà el consentiment de l'usuari per a la seva recollida i tractament d'acord amb l'anterior.