Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Defensar l'evidència amb evidència
26/01/18
Defensar l'evidència amb evidència
Defensar l´evidència amb evidència
Comunicat de la Junta de Govern del Coiba

El programa de sessions de Dijous Infermers del Coiba té com a finalitat oferir un espai on tractar i debatre temes d'actualitat. És indiscutible que les anomenades teràpies naturals i complementàries (TNC) generen gran interès entre professionals i ciutadans, i que molts d'ells ens pregunten sovint sobre la seva efectivitat o ens demanen consell en quant a la seva indicació.

Sobre TNC va tractar la sessió d'ahir, titulada "Situació actual de la recerca en Teràpies Naturals des de la visió infermera: metodologia i aplicació pràctica." Amb objectius enfocats a conèixer el concepte d'evidència científica aplicada a les TNC, els seus nivells i la situació actual , així com determinar el tipus de recerca en TNC des del punt de vista infermer i conèixer exemples pràctics de treballs de recerca que s'estan duent a terme. La ponent va ser la Dra. Paloma Echevarría, Degana de la Facultat d'Infermeria de la Universidad Católica San Antonio de Murcia, amb un sexenni d'investigació reconegut.

La nota de premsa del Coiba descriu bé el desenvolupament de la sessió, que va transcórrer amb total normalitat i escàs debat.

Desgraciadament, aquesta normalitat va xocar amb una violenta reacció a Twiter, a càrrec de subjectes que, passant-se per "defensors de l'evidència", i sent l'únic evident que no havien seguit la sessió, jutjaven i condemnaven, en molts casos amb insults, malediccions i acusacions, tant en contra del Coiba com a institució com contra la seva presidenta. La mostra és esplèndida. Des de la defensa de l'evidència ens titllen de psicòpates, responsables dels pitjors mals de la humanitat i ens desitgen tota mena de mals, òbviament inclòs càncer i 'SIDA', així com inhabilitació professional.

És per això que, des de la Junta de Govern del Coiba, que va autoritzar la sessió, volem fer constar el següent:

La nostra realitat transcorre en el segle XXI. La Il·lustració va tancar per sempre l'obscurantisme medieval. La caça de bruixes i els procediments inquisitorials no tenen cabuda alguna en la nostra societat. El coneixement segueix i seguirà sent necessari per a combatre la ignorància. La reflexió crítica i el debat són imprescindibles en societats avançades i saludables.

No acceptarem actituds intimidatòries d'assetjament o persecució. No posarem vetos a tractar temes que les infermeres ens proposin ni acceptarem la suposada defensa de l'evidència des d'un integrisme castrador, irreflexiu i ignorant. Qui vulgui debatre, que argumenti. Ningú més que les pròpies infermeres decidiran de què i de què no volen parlar.

No és possible defensar la ciència des de la coacció o la maledicció. Els que diuen fer-ho en defensa de l'evidència no s'adonen que estan actuant precisament des del costat contrari, des de la ignorància, parlant sense coneixement de causa, sense haver seguit la sessió, ficant tot en el mateix sac del coneixement vulgar, afirmant falsedats que creuen certeses. Ningú, en cap moment, en aquest Col·legi, ha proposat mai, ni remotament, l'abandonament de tractaments biomèdics en favor de teràpies alternatives.

Com a presidenta, vull defensar la bona feina de la Junta de Govern, per la seva sensatesa i expertesa, especialment en temes d'evidència, i la seva aposta pel foment de la investigació, com es demostra per les múltiples sessions dedicades a aquest aspecte fonamental per a la pràctica, així com la inversió en ajudes, formació i premis.

L'actual Junta de Govern del COIBA seguirà treballant en aquesta línia, donant cabuda a les propostes i inquietuds de les infermeres de Balears.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    INFERMERIABALEAR utilitza cookies pròpies o de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar-li la navegació en el nostre lloc web. La continuïtat en la navegació per aquest lloc web implicarà el consentiment de l'usuari per a la seva recollida i tractament d'acord amb l'anterior.