Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Infermeres i tècnics en cures auxiliars d’Infermeria d'hospitals públics i privats treballen junts per garantir l'excel·lent esterilització del material quirúrgic
23/03/18
Infermeres i tècnics en cures auxiliars d’Infermeria d'hospitals públics i privats treballen junts per garantir l'excel·lent esterilització del material quirúrgic
Infermeres i tècnics en cures auxiliars d’Infermeria d´hospitals públics i privats treballen junts per garantir l´excel·lent esterilització del material quirúrgic
Margarita Ribas, coordinadora d'Infermeria de l'Àrea Quirúrgica de Sant Joan de Déu: "L'esterilització és la base de la piràmide de la prevenció d'una infecció en la ferida quirúrgica"

Més d'un centenar d'infermeres i tècnics en cures auxiliars d’Infermeria dels hospitals públics i privats de Balears s'han donat cita avui a la II Jornada balear d'esterilització, celebrada a l'Hospital Sant Joan de Déu, per abordar conjuntament el repte de l'excel·lent esterilització del material quirúrgic. Les professionals de les diferents centrals d'esterilització de Balears fa anys que treballen juntes en un "Protocol únic per al material en trànsit a les Illes Balears" -el que es comparteix entre hospitals- que avui han presentat en públic.

El treball de les centrals d'esterilització s'ha tornat cada vegada més complex i exigent en les últimes dècades", ha explicat Margarita Ribas, coordinadora d'Infermeria de l'Àrea Quirúrgica de Sant Joan de Déu, durant la conferència inaugural. "El procés d'esterilització necessita d'uns equips complexíssims, professionals molt formats i, a més, garantint un nivell de qualitat altíssim, perquè sigui segur", ha apuntat.

Això afecta no només al material de cada hospital, sinó també a aquell material molt costós que les clíniques comparteixen i que és propietat dels proveïdors. Per això, el nou Protocol autonòmic únic per al material en trànsit marca els requisits necessaris perquè aquest instrumental compartit arribi sempre amb tota seguretat i les garanties adequades. "No és que fins ara no s'hagi fet bé- assenyala Ribas- però les pròpies professionals hem volgut unificar els criteris per assegurar que el material ve, circula i arriba a les mateixes condicions d'un hospital o d'un altre", ha explicat.

"Els recursos són limitats i és responsabilitat de totes utilitzar-los de la forma més eficaç i eficient possible, amb les màximes garanties per al pacient" ha apuntat, recordant que "l'esterilització és la base de la piràmide de la prevenció de la infecció de la ferida quirúrgica."

Ribas ha recalcat que aquesta iniciativa va sorgir de les pròpies infermeres de les centrals d'esterilització, que ja van començar a col·laborar en el 2011 i posteriorment es van constituir en Grup d'Experts en Esterilització de les Illes Balears. Des de llavors, el diàleg ha donat els seus fruits, implicant no només a les infermeres -impulsores i principals responsables- sinó també a altres professionals, així com als proveïdors del material, que estan fent esforç per adaptar-se als nous paràmetres.

Més d'un centenar d'infermeres i tècnics en cures auxiliars d’Infermeria s'han inscrit en aquestes jornades, organitzades pel Grup d'Experts en Esterilització de les Illes Balears i el Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears. Durant la jornada s’han celebrat cinc taules de debat diferents, sobre la millora en el processament del material; la formació del personal de la central d'esterilització; el control de la neteja; la traçabilitat i control del pacient i les novetats en legislació i bones pràctiques en esterilització. A les diferents taules han intervingut infermeres i tècnics en cures auxiliars d’Infermeria de la major part d’hospitals públics i privats de Balears.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.