Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Les infermeres de Balears es formen en una millor gestió i control del pacient agitat o agressiu
09/04/18
Les infermeres de Balears es formen en una millor gestió i control del pacient agitat o agressiu
Les infermeres de Balears es formen en una millor gestió i control del pacient agitat o agressiu
Per segon any consecutiu, el Col·legi d'Infermeria de les Illes Balears organitza un curs perquè les infermeres aprenguin a detectar precoçment situacions d'agitació, avançant-se i gestionant situacions de risc potencial d'agressió física o verbal

Una vintena d'infermeres ha participat aquests dies en un Curs de control del pacient agitat / agressiu (CPA) organitzat pel Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears, que ha tingut lloc a les instal·lacions del 061, a Palma. Lamentablement, les agressions en l'àmbit sanitari i d'emergències són una realitat amb què es troben les infermeres en algunes ocasions. Per això, cal que tinguin eines que els permetin detectar situacions d'agitació o agressió potencials, i actuar gestionant de la millor manera possible.

"El primer és identificar la situació, coneixent quin és el marc legal que regula les nostres actuacions com a personal sanitari davant d'una possible agressió, ja sigui física o verbal", explica Andrés García Còrdova, infermer i Màster en Urgències i Emergències, director del curs.

Les infermeres han après a utilitzar tècniques d'autoprotecció i contenció verbal davant d'un pacient (o un familiar) agitat o agressiu. També s'han conegut tècniques defensives, posicions i desplaçament davant d'una situació descontrolada i mètodes de control i immobilització de l'agressor a terra. També han pogut estudiar com canvia la situació si l'agressió es produeix en un espai petit, com una consulta, durant una visita domiciliària o en una ambulància, així com els recursos al seu abast en el cas de necessitar ajuda.

"L'ideal seria no haver d'arribar a utilitzar aquestes tècniques defensives, i aconseguir que la contenció verbal solucioni les situacions, però això no sempre és possible", apunta García Còrdova. Al costat d'ell, han impartit el curs dos policies locals experts en tàctiques en àrees hostils.

A més d'aquest curs, el Coiba també ofereix als seus col·legiats cursos sobre tècniques de negociació i coaching per a la resolució pacífica de les situacions de tensió, intentant evitar que el pacient, el familiar o el professional perdin el control.

El Coiba ha col·laborat amb el Govern dels Illes Balears en l'elaboració del protocol agressions al personal sanitari i, encara que no posseeix un Observatori d'agressions, posa el seu servei jurídic gratuït a disposició dels col·legiats que ho requereixin per haver estat víctimes d'una agressió . Durant el 2018, el Coiba va registrar 6 denúncies per agressió a infermeres a les Illes Balears, segons la memòria de l'Assessoria Jurídica col·legial.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    INFERMERIABALEAR utilitza cookies pròpies o de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar-li la navegació en el nostre lloc web. La continuïtat en la navegació per aquest lloc web implicarà el consentiment de l'usuari per a la seva recollida i tractament d'acord amb l'anterior.