Portada / ACTUALITAT / Comunicats / El Coiba celebra el Dia Internacional de la Infermera sota el lema "La salut és un dret humà"
14/05/18
El Coiba celebra el Dia Internacional de la Infermera sota el lema "La salut és un dret humà"
El Coiba celebra el Dia Internacional de la Infermera sota el lema "La salut és un dret humà"
Rosa Maria Hernández, presidenta del Coiba: "Tenim un compromís clar amb els drets humans, inclòs el dret a accedir a serveis de salut públics de totes les persones, independentment del seu nivell de renda o la seva situació social o personal

El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears ha celebrat a Son Mir (Palma) una trobada professional i social amb motiu del Dia Internacional de la Infermera, que cada any commemora el naixement de Florence Nightingale, precursora de la Infermeria moderna o basada en l'evidència, el 12 de maig de 1820.

Les infermeres de Balears han reivindicat en la seva celebració que la salut és un dret humà, al qual han de tenir accés totes les persones, independentment del seu nivell de renda, la seva situació personal o social. La presidenta del Coiba, Rosa Maria Hernández Serra, ha assenyalat, tot i això, que "la sostenibilitat del sistema assistencial actual es troba amenaçada" per l'evolució demogràfica i per l'increment de la cronicitat, amb deteriorament de salut i de la funcionalitat de moltes persones.

"La resposta a aquest repte ja no pot estar en més serveis sanitaris centrats en la malaltia. No hi caben canvis només quantitatius -major nombre de serveis- sinó sobretot qualitatius: necessitem una altra mirada als problemes, una altra perspectiva, una altra visió: la visió infermera ", ha dit.

Hernández ha reivindicat la visió infermera, que tingui en compte la persona en tota la seva dimensió, no només en la seva vessant biomèdica, sinó també social, cultural, psicològica i emocional. La campanya "Nursing, now! / Infermeria, ja! " impulsada des del Parlament britànic i ràpidament assumida pel Consell Internacional d'Infermeres i l'Organització Mundial de la Salut, incideix en la necessitat de prioritzar els recursos infermers en les polítiques sanitàries: en quantitat, amb unes ràtios de població i pacients que ofereixin més seguretat en l'atenció, i en qualitat, deixant a les infermeres que exerceixin en tota la plenitud dels seus coneixements i capacitats.

"Es pot morir i es segueix morint per manca d'infermeres", ha recordat Hernández, esmentant els estudis internacionals que evidencien que, per cada pacient addicional que ha d'atendre una infermera en hospitalització, s'incrementa la mortalitat entre un 7 i un 8%. Un altre recent estudi comparatiu entre 12 països europeus, assenyala que les infermeres espanyoles no porten a terme moltes cures per falta de temps. Mentre a Espanya, la ràtio mitjana és d'unes 5,2 infermeres per cada mil habitants, els països nòrdics que més han sabut preveure les necessitats de la seva població tripliquen aquesta ràtio, arribant a fins a 17 infermeres per cada mil habitants. Invertir en infermeres permetrà "un sistema sanitari més eficient i que contribueixi millor a la salut de la població", ha apuntat.

Hernández ha reivindicat a més la salut de les infermeres -sobrecarregades de treball, amb contractes precaris-, la salut de les dones i també la salut de la nostra societat en el seu conjunt, ja que "no és saludable una societat que tolera tants i tan greus crims contra les dones, per ser dones ", ha dit, referint-se a les violències de gènere.

Conferència i premis

La Dra. Maria Teresa Moreno Casbas, infermera, directora de la Unitat de Recerca en Infermeria i Atenció Sanitària (Investén-isciii) Institut de Salut Carlos III | ISCIII, ha impartit una conferència sota el títol "Noves perspectives per a investigar en cures". Ha destacat, entre altres coses, la necessària investigació en cures per la fragilitat i l'envelliment, així com la transferència d'aquesta evidència a la pràctica diària.

Posteriorment, es va realitzar el lliurament de les Insígnies d'Or a les infermeres jubilades al llarg de l'últim any i les Insígnies d'Argent a les infermeres que han complert 25 anys de col·legiació.

El Premi de Periodisme del Coiba "Infermeria visible" va recaure en la seva versió audiovisual al periodista Antoni Traveria d'IB3 Ràdio, pel seu programa "Incorporació Immediata" dedicat a les infermeres, i en la seva versió escrita, en la periodista Mayte Amorós d'El Mundo pel seu reportatge "el" Montessori "de la Infermeria Pediàtrica" ​​sobre el projecte de "Consultes per racons" de l'infermer pediàtric Tolo Villalonga.

Els premis de Recerca han recaigut en els següents treballs:

-Tercer premi: Reducció de l'ansietat en nens escolars mitjançant atenció plena. Autors: Saliha Belmonte, Raúl García, Javier Martínez i César Coll.

-Segon premi: "Es considera important incloure els valors ètics dins l'avaluació de competències professionals de les infermeres?" Autora: Jaumeta Pou.

-Primer Premi: Identificació i classificació de lesions relacionades amb la dependència mitjançant imatges fotogràfiques per part d'infermeres i estudiants de grau d'Infermeria. Autors: Infermeres del Grup de referents d'UPP i ferides cròniques de l'Hospital de Manacor, i de la Universitat dels Illes Balears. Francesca Rosa Rosal, Antònia Fullana, Pablo García, Tomás García, Elena Barceló, Rosa Martínez, Maria Pou, Aina Camacho, Mª. José Cantillo, Francisca Vives, Antonia Garí, Inmaculada Guillarte, Miguel Ángel Rodríguez, i Rosa Miró.

El Premi Infermera de l'Any 2018 ha recaigut aquest any en un grup d'infermeres que han fet realitat un projecte tan important com és el de Pacient Actiu en la nostra comunitat autònoma. Ja el 2014 es va crear a Coiba una comissió per impulsar la creació de l'Escola de Pacients, amb la realització de diverses jornades i trobades amb associacions de pacients. Avui aquest projecte és una realitat gràcies a la implicació de la Conselleria, del Servei de Salut i de la Gerència d'Atenció Primària; però sobretot gràcies al treball diari, actiu i compromès d'un grup d'infermeres, i els pacients actius formadors que, sofrint algun procés crònic, i comptant amb habilitats i coneixements sobre la pròpia malaltia, volen col·laborar per ajudar altres persones en la mateixa situació de salut. Les infermeres premiades són: Llucia Moreno Sancho, Yolanda Càceres Teijeiro, Mª José Sastre Perea i Núria Caravaca Sendra.

Dra. Glòria Gallego Caminero: premi Florence Nightingale 2018

El Premi Florence Nightingale va ser creat pel Coiba el 2017 per reconèixer la trajectòria professional d'infermeres que, amb la seva aportació, han ajudat a transformar la infermeria a la nostra comunitat autònoma. Enguany, el Coiba ha decidit atorgar el premi a una infermera excepcional: la Doctora Gloria Gallego Caminero.

Perfil: La Dra. Gloria Gallego Caminero és actualment professora honorífica del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears on anteriorment va ser professora titular. És infermera i també llicenciada en Història de l'Art. A més, és Doctora en Humanitats i Ciències Socials amb una Tesi doctoral sobre "El Procés de professionalització sanitària i la transició demogràfica a Mallorca (1848-1932)". Ha treballat en assistència, docència i investigació, tant a Espanya com a Canadà, i a més és membre de l'Associació Febe d'Història d'Infermeria i del Seminario Permanente para la Investigación de la Historia de la Enfermería. Actualment està preparant la celebració a Palma d'un Congrés internacional d'Història de la Infermeria, coorganitzat per la UIB i el Coiba, el proper mes d'octubre.

Per veure les fotos i el vídeo de la celebració, podeu accedir en aquest link.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.