Portada / PROFESSIÓ / Prescripció Infermera / El Coiba celebra la resolució del TC que reconeix la competència de les Comunitats Autònomes per acreditar la prescripció infermera
13/07/18
El Coiba celebra la resolució del TC que reconeix la competència de les Comunitats Autònomes per acreditar la prescripció infermera
El Coiba celebra la resolució del TC que reconeix la competència de les Comunitats Autònomes per acreditar la prescripció infermera
Rosa María Hernández, presidenta, lamenta "els anys perduts, de dificultats i d’inseguretat per a professionals i pacients"

El Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (Coiba) celebra la resolució del Tribunal Constitucional que, en una sentència d’ahir, declara “inconstitucional i nul·la” una part de les normes que regulen la prescripció de medicaments a Espanya: la Llei del Medicament i el Reial Decret de la prescripció infermera. La sentència declara que correspon a les comunitats autònomes atorgar l’acreditació a les infermeres per poder prescriure medicaments i productes sanitaris, en resposta a un recurs presentat per la Junta de Andalucía contra el Real Decreto 954/2015 (de prescripció infermera).

Estam molt contentes per aquesta sentència, que finalment comença a posar un poc de seny a la prescripció infermera”, ha declarat Rosa María Hernández, presidenta del Coiba. Hernández ha lamentat “els anys perduts, de dificultats i d’inseguretat jurídica per a professionals i -sobre tot- per als pacients”.

En concret, Hernández s’ha referit al Decret de la prescripció de les infermeres de Balears que, en 2011, va aprovar el Govern de les Illes Balears, i que era una passa positiva, però va ser impugnada als tribunals pel Consejo General de Enfermería, per considerar que era una invasió de competències estatals. “Ara, set anys més tard, el Tribunal Constitucional confirma que són les CCAA les que tenen la competència per regular  l´acreditació, i les infermeres de Balears hauríem pogut prescriure des d’aquell moment, amb clars beneficis d’eficiència i eficàcia per als pacients, els professionals i el sistema sanitari en general”, ha apuntat.

La presidenta del Coiba espera que, poc a poc, es recuperi la normalitat i les infermeres puguin seguir treballant com sempre han fet, “exercint les competències que hem adquirit a la universitat i que són part de la nostra feina diària, com és la prescripció d’alguns fàrmacs i productes sanitaris”. Hernández ha posat com a exemple la situació de les infermeres que fan visites domiciliàries i que, evidentment, han de prescriure canvis en la medicació o en el material sanitari del pacient, si són necessaris. “Aquesta prescripció infermera, dintre de les nostres competències, s’ha posat en dubte pel RD i altres normatives. Esperam que aquesta sentència sigui una primera passa per acabar d’aclarir la situació i que cada professional sanitari pugui atendre -segons les seves competències- les necessitats dels pacients”, ha afegit.

El Coiba segueix reivindicant la retirada completa del RD de la prescripció infermera, i la modificació de la Llei del Medicament, per incloure a les infermeres, juntament amb els metges, podòlegs i odontòlegs, com a professionals prescriptors, sempre dintre -cada un d’ells- de les seves competències.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    INFERMERIABALEAR utilitza cookies pròpies o de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar-li la navegació en el nostre lloc web. La continuïtat en la navegació per aquest lloc web implicarà el consentiment de l'usuari per a la seva recollida i tractament d'acord amb l'anterior.