Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Condemnada per intrusisme una persona que realitzava funcions d'infermera sense tenir la formació ni estar col·legiada
12/11/18
Condemnada per intrusisme una persona que realitzava funcions d'infermera sense tenir la formació ni estar col·legiada
Condemnada per intrusisme una persona que realitzava funcions d´infermera sense tenir la formació ni estar col·legiada
El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears va presentar la querella per la via penal, en realitzar aquesta persona funcions pròpies d'aquesta professió titulada, sense ser-ho

El Jutjat d'Instrucció No 2 de Palma de Mallorca ha condemnat a vuit mesos de multa, amb la responsabilitat personal subsidiària, a una persona que exercia en una residència les funcions pròpies d'un titulat en infermeria. El tribunal considera provat el delicte d'intrusisme ja que la condemnada, nomenada "coordinadora" del centre, sense tenir la titulació pertinent i no formant part per tant de l'obligatori registre professional en el Col·legi Oficial d'Infermeria, realitzava tot tipus d'activitats que són competència de les infermeres, incloent l'administració de medicació injectable, la col·locació de sondes o l'extracció de sang per a analítica.

El tribunal ha establert en vuit mesos la multa per a la persona condemnada, després de l'acceptació de la sentència penal condemnatòria de conformitat per part seva.

El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA) compleix així amb la seva responsabilitat de defensa dels interessos no només de la professió i del col·lectiu infermer al qual representa, sinó també dels drets de la ciutadania pel que es refereix a l’àmbit de la salut. En els casos d'intrusisme cobra especial rellevància la seguretat de les persones ateses, no només per les atencions inadequadament prestades per la persona no habilitada per a això, sinó també per totes les cures i atencions que la persona necessita i a les que té dret, però no rep, amb el que això suposa de risc per a la seva salut, en ser atesa per un empleat sense la capacitat ni habilitats per fer-ho.

Certificat de col·legiació com a garantia contra l'intrusisme

Davant l'enorme risc que suposa per a la salut de les persones l'intrusisme professional, cada vegada més freqüent i complicat -ja que en alguns casos s'arriben a exhibir titulacions falsificades-, el Coiba recorda a totes les empreses sanitàries que requereixin infermeres la importància de exigir el certificat de col·legiació, únic mitjà de garantir la titulació professional.

En cas de dubte o sospita de ser atès per un professional no qualificat, qualsevol ciutadà, empresa o entitat pot comprovar en el cercador públic del web col·legial si aquesta persona està col·legiada -com és preceptiu- o no. El cercador d'infermeres col·legiades a Balears es troba aquí:  https://www.infermeriabalear.com/buscador_colegiados.php?lan=2 .

En cas de no figurar en el registre, convé posar-se en contacte amb el col·legi professional per aclarir, o fins i tot denunciar, la situació al telèfon 971.462728.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    INFERMERIABALEAR utilitza cookies pròpies o de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar-li la navegació en el nostre lloc web. La continuïtat en la navegació per aquest lloc web implicarà el consentiment de l'usuari per a la seva recollida i tractament d'acord amb l'anterior.