Portada / ACTUALITAT / Comunicats / El Coiba celebra el Dia Internacional de la Infermera 2019 sota el lema "Salut per a tothom"
17/05/19
El Coiba celebra el Dia Internacional de la Infermera 2019 sota el lema "Salut per a tothom"
El Coiba celebra el Dia Internacional de la Infermera 2019 sota el lema "Salut per a tothom"
Durant aquesta trobada professional, es van lliurar les insígnies d'Or i Argent als col·legiats, Premis de Periodisme, Premis d'Investigació, Premi Infermera de l'Any i Premi Florence Nightingale. També es va fer un emotiu reconeixement a la fins ara presidenta del Coiba, Rosa Maria Hernández.

El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears ha celebrat a Son Mir (Palma) una trobada professional i social amb motiu del Dia Internacional de la Infermera, amb el lema "Veus per liderar: salut per a tothom", elegit per el Consell Internacional d'Infermeres per a aquest any 2019.

La presidenta del Coiba, Mª José Sastre Perea, ha posat en valor el lideratge i la mirada infermera, centrada en les persones, per aconseguir millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients, les seves famílies i comunitats. "Cada vegada vivim més, però amb pitjor salut. La solitud, els estils de vida sedentaris, la cronicitat i altres determinants socials suposen reptes, als quals només podem respondre des de més serveis centrats en prevenir i tenir cura, per evitar precisament arribar a la patologia, i pal·liar el malestar ", ha dit.

Fent-se ressò de la recentment aprovada Estratègia marc d'Atenció Primària, Sastre ha reclamat "un nou paradigma" de salut, en el qual les persones, famílies i comunitats siguin els veritables protagonistes, al voltant dels quals treballen, de forma coordinada, els professionals de salut i altres àrees, agents socials i comunitaris, amb una mirada que vagi més enllà de la malaltia, tenint com a eix transversal la promoció de la salut i la prevenció.

Per a això, calen més infermeres, més lideratge i formació contínua, més investigació en cures i transferència dels resultats a la pràctica, pacients apoderats, i una intensa col·laboració amb les associacions de persones amb malalties cròniques i amb les persones cuidadores.

Sastre ha considerat prioritari augmentar les dotacions d'infermeres, ja que Balears es troba molt lluny encara d'arribar a la mitjana europea, amb només 5,3 infermeres per cada mil persones, enfront de les 8,8 a Europa. Igualment, ha recordat que la precarietat laboral de les infermeres passa factura als professionals i també als pacients, i pot tenir conseqüències directes i greus per a la qualitat de les cures que reben i la seva seguretat. "Desitjaríem no haver d'esperar una dècada perquè es tornin a convocar les oposicions d'Infermeria en aquesta comunitat autònoma", ha apuntat.

Durant l'acte, es va realitzar un emotiu homenatge a qui ha estat presidenta del Coiba durant els darrers vuit anys, Rosa Maria Hernández. "Per a mi és un honor assumir la responsabilitat de mans de la junta anterior, presidida per Xama", ha dit Sastre, qui ha destacat la seva "gestió honesta, valenta, transparent, participativa, i en defensa -sempre- del progrés de la professió i dels interessos dels pacients ".

Conferència i Premis

La Dra. Carmen Ferrer Arnedo, infermera, coordinadora científica de l'Estratègia de Abordatge de la Cronicitat del Sistema Nacional de Salut, i directora del Màster d'Humanització de la Universitat Europea de Madrid, ha impartit la conferència: "Nursing Now: reptes i oportunitats." Arnedo s'ha referit a la campanya global impulsada per l'Organització Mundial de la salut i el Consell Internacional d'Infermeres, que persegueix millorar la salut de la població a través d'una major implicació i lideratge de les infermeres.

A continuació, es va realitzar el lliurament de 40 Insígnies d'Or a les infermeres jubilades al llarg de l'últim any i 54 Insígnies d'Argent a les infermeres que han complert 25 anys de col·legiació.

El Premi de Periodisme del Coiba "Infermeria visible" d’enguany va recaure en les periodistes Marta Torres Molina, del Diario de Ibiza, pel seu reportatge "Los lazos que teje la quimioterápia”, i Araceli Bosch Renom, directora del programa Vitamina 3 (IB3 ràdio), pel programa especial emès amb motiu del Dia internacional de la infermera 2018.

Els premis de Recerca han recaigut en els següents treballs:

-Tercer premi al treball titulat: "Alteració en el coneixement emocional en infants amb discapacitat motora", del qual és autora Saliha Belmonte.

-Segon premi al treball titulat: "Projecte de millora de la cultura de seguretat del pacient en una unitat d'hospitalització", del qual és autora Jaumeta Pou.

-Primer premi per al treball titulat: "Necessitats de cures pal·liatives en l'entorn hospitalari. Estudi de prevalença ", del qual són autors Joana Mª. Julià, M. A. Rodríguez, Araceli Prieto, i Enriqueta Márquez.

El Premi Infermera de l'Any 2019 ha recaigut en la infermera i professora de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB Antònia Pades, destacada acadèmica en l’àmbit de les habilitats socials i comunicatives dels professionals de la salut, la intel·ligència emocional i el comportament social de les organitzacions.

Mercedes Vacas Guerrero: premi Florence Nightingale 2019

El Premi Florence Nightingale va ser creat pel Coiba el 2017 per reconèixer la trajectòria professional d'infermeres que, amb la seva aportació, han ajudat a transformar la infermeria a la nostra comunitat autònoma. Enguany, el Coiba ha decidit atorgar el premi a una infermera excepcional: Mercedes Vacas Guerrero.

Mercedes Vacas és infermera, especialista en Cures d'Infermeria medicoquirúrgiques, i amb una àmplia formació postgrau, en bioètica, metodologia d'avaluació i millora de la qualitat i direcció d'Infermeria. Ha dedicat la major part de la seva vida professional a l'atenció hospitalària, primer a l'Hospital Universitari de Son Dureta, on va assumir diversos llocs de responsabilitat, entre ells el de directora infermera. Després d'exercir uns anys com a directora de Cures Assistencials a la Fundació Hospital de Manacor, Mercedes Vacas va ser nomenada directora d'Infermeria de l'Hospital Son Llàtzer i, posteriorment, de l'Hospital Sant Joan de Déu de Palma. També va exercir de directora d'Infermeria a l'Hospital Universitari de Son Espases i, de nou, a Sant Joan de Déu, on es va jubilar l'any passat. Ha participat en la redacció de nombrosos llibres i articles en revistes especialitzades, sent també membre de diverses associacions i comissions, principalment en l'àmbit de la geriatria, les cures pal·liatives i la deontologia. Actualment és membre del Comitè d'Ètica Assistencial de les Illes Balears.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.