Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Les infermeres reivindiquen la millora de les ràtios i l’estabilitat laboral de les professionals
26/09/19
Les infermeres reivindiquen la millora de les ràtios i l’estabilitat laboral de les professionals
Les infermeres reivindiquen la millora de les ràtios i l’estabilitat laboral de les professionals
Representants de la junta directiva del Col·legi d’infermeria han exposat a la Consellera de Salut la problemàtica del col·lectiu

Una representació dels membres de la Junta del Coiba formada per la Presidenta, Maria José Sastre; la Vicepresidenta, Raquel Muñoz i la Presidenta del Col·legi a les Pitiüsses, Mónica Yern, han exposat a la Consellera de Salut, Patricia Gómez, la necessitat de millorar les ràtios entre infermera pacient, ja que en l'actualitat les Balears presenten una de les més baixes de tot l'Estat.
En el transcurs d'una reunió a la qual també hi ha assistit el director general de Prestacions i Farmàcia, Nacho García, les representants de les infermeres han explicat que el nombre d'infermeres a Balears és de 5,3 per cada mil habitants, una de les més baixes de l'Estat i està molt per sota de la mitjana estatal que a l'actualitat se situa en 5,7, segons les darreres xifres publicades.
Segons ha matisat la presidenta del Coiba, a l'atenció primària "és necessari definir les ràtios tenint en compte els determinants socials de la salut, com ara la cronicitat, l'educació i promoció de la salut, l'atenció domiciliaria o la participació comunitària". Respecte a les ràtios en l'àmbit hospitalari, han aclarit que s'haurien de definir "tenint en compte la necessitat de cures dels pacient, sense oblidar que hi ha serveis la càrrega de feina és la mateixa tots els dies de la setmana".
L'estabilitat laboral ha estat un altre dels aspectes tractats a la trobada. En aquest sentit, les infermeres han demanat la convocatòria periòdica d'oposicions cada dos anys per les places vacants, a més de garantir un període d'adaptació als llocs de treball amb plans d'acollida, reduir les rotacions i taxes de temporalitat. "S'ha de tenir en compte que la manca d'estabilitat i especialització, afavorida per la contínua rotació de les infermeres per diversos serveis, repercuteix d'una manera negativa en la qualitat de l'atenció i la seguretat dels pacients, aspectes absolutament prioritaris per les infermeres", ha afirmat la Presidenta del Coiba.
A la reunió s'han pogut abordar altres aspectes prioritaris per al col·lectiu com ara la limitació en el desenvolupament competencial i professional; la manca del lideratge clínic i reconeixement a escala institucional i la necessitat imperiosa de desenvolupar un pla estratègic per a l'atenció primària que compti amb la participació ciutadana.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    INFERMERIABALEAR utilitza cookies pròpies o de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar-li la navegació en el nostre lloc web. La continuïtat en la navegació per aquest lloc web implicarà el consentiment de l'usuari per a la seva recollida i tractament d'acord amb l'anterior.