Portada / ACTUALITAT / Altres notícies / Pacients crònics elaboren el ‘Decàleg del pacient actiu’ sobre la base de la seva experiència amb la malaltia
23/10/19
Pacients crònics elaboren el ‘Decàleg del pacient actiu’ sobre la base de la seva experiència amb la malaltia
Pacients crònics elaboren el ‘Decàleg del pacient actiu’ sobre la base de la seva experiència amb la malaltia
El document, publicat per l'associació #*FFPaciente, recull les principals recomanacions aportades per pacients referents en xarxes socials

L'associació de pacients #FFPaciente publica el ‘Decàleg del pacient actiu’, una guia que recull les deu principals recomanacions aportades per persones que conviuen amb una malaltia crònica actives en xarxes socials per a descriure les funcions que han de dur a terme els pacients per a gestionar de la millor forma possible la seva malaltia. El document ha estat elaborat gràcies a la participació desinteressada de 17 persones amb el rol de pacient actiu, que es comprometen amb la seva salut, comparteixen la seva experiència i fomenten el suport entre iguals.
El decàleg compta, a més, amb les aportacions i l'aval de diferents Escoles de Pacients d'àmbit nacional, així com la revisió per part de la Dra. Carmen Ferrer Arnedo, Infermera i Coordinadora Científica de l'Estratègia de la Cronicitat del Sistema Nacional de Salut.
“Al llarg d'aquests anys d'activitat en #FFPaciente hem pogut entrevistar multitud de pacients actius i hem percebut característiques comunes. Si bé existeixen documents que descriuen les característiques d'aquests pacients, des de l'associació volíem comptar amb l'opinió directa dels protagonistes. I d'aquesta iniciativa sorgeix el ‘Decàleg del Pacient Actiu’”, explica Pedro Soriano, president de l'entitat.
El decàleg ha estat elaborat mitjançant una consulta a 17 pacients actius en xarxes socials, les propostes basades en de les quals la seva pròpia experiència han estat analitzades, resumides i integrades en 10 idees clau que conformen el document. Amb aquest treball, des de l'associació #FFPaciente es busca donar veu i visibilitzar a les persones que conviuen amb una malaltia crònica i fomentar l'apoderament d'aquestes.

RESPONSABILITAT, EMPATIA I INFORMACIÓ FIABLE
Entre les deu propostes elaborades pels pacients, destaquen la responsabilitat que té cada individu sobre la seva pròpia malaltia. “Has de cuidar de la teva salut física, mental i emocional evitant que la malaltia sigui l'eix vertebral de la teva vida, ni que sigui la protagonista del teu dia a dia. No oblidis les teves relacions socials”, recull el document elaborat per #FFPaciente.
D'altra banda, el ‘Decàleg del pacient actiu’ convida a les persones que conviuen amb una malaltia a entaular relacions amb altres pacients des de l'empatia, amb la finalitat de “escoltar, respectar, acompanyar i ajudar als teus iguals en el que puguis”. Quant a la relació metge-pacient, el document busca construir una relació “basada en la confiança i en la presa de decisions compartides per a crear una sanitat millor”.
El document també convida als pacients a aprofitar el potencial que ofereixen les xarxes socials “fent un bon ús d'elles”, alhora que posa la lupa sobre els possibles problemes que pot amagar la informació sobre salut en Internet que no està recolzada per l'evidència científica. “Verifica la informació i sigues responsable: no receptis tractaments o medicaments, ni divulguis cures miraculoses o faules de salut”, recull el text.

QUÈ ÉS #*FFPACIENTE
#*FFPaciente és una associació sense ànim de lucre que integra a pacients i professionals de la salut. La iniciativa #*FFPaciente va sorgir en 2015 per a donar veu als pacients en la Xarxa amb un suport en Twitter a iniciatives de pacients a través d'una etiqueta que feia referència en les seves dos primers caràcters al terme en anglès Follow Friday, per a reconèixer alguna persona o entitat cada divendres. A aquest projecte es van anar sumant voluntaris de l'àmbit dels pacients i dels professionals de la salut i s'ha consolidat com la iniciativa transversal de pacients amb més activitat en les xarxes socials.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.