Portada / ACTUALITAT / Comunicats / El Coiba presenta la campanya de prevenció d'agressions a infermeres
22/12/19
El Coiba presenta la campanya de prevenció d'agressions a infermeres
El Coiba presenta la campanya de prevenció d´agressions a infermeres
El Col·legi implementarà un registre amb la finalitat de conèixer el tipus de successos violents que es produeixen i adoptar mesures

La presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (Coiba), María José Sastre, ha presentat avui una campanya de Prevenció de les agressions a infermeres en el seu lloc de treball. L'objectiu d'aquesta campanya és doble: d'una banda, pretén sensibilitzar a la població de la importància del respecte cap als professionals sanitaris i, per una altra, cerca donar eines a les infermeres de les Illes per a identificar situacions de risc potencial i saber actuar davant aquestes. Igualment, segons ha explicat Sastre, “és de vital importància que les agressions no se silenciïn i que els nostres col·legiats tinguin al seu abast totes les eines precises per a pal·liar els efectes diversos de les agressions, tant físiques com verbals”.  Per a divulgar aquesta campanya, s'han elaborat cartells informatius i fulletons que es distribuiran en els diferents centres de treball.

“Les dades d'agressions a infermeres són alarmants i des del Coiba no podem donar l'esquena a aquesta realitat”, ha assenyalat la presidenta del Col·legi. Segons dades de l'Informe de les agressions en l'àmbit sanitari del 2016, el 33% d'infermeres ha estat víctima o presenciat una agressió física a un company, percentatge que ascendeix al 69% en el cas d'agressions verbals. “Si extrapolam aquestes dades al nombre de col·legiats actual de Balears, ens trobem que 2.190 infermeres podrien haver estat víctimes o testimonis d'agressions físiques, la majoria de les quals queden silenciades”, ha sentenciat Sastre.

En el transcurs de la presentació, la màxima representant de les infermeres a Balears, ha donat a conèixer els serveis que ofereix el col·legi professional a les víctimes d'aquesta mena de successos. En aquest sentit, ha explicat que el Coiba crearà un registre autonòmic d'agressions a infermeres amb la finalitat de conèixer quin tipus de successos violents s'estan produint per a possibilitar el seu posterior seguiment i adoptar estratègies concretes. “Són molt poques les agressions que es notifiquen- ha matisat Sastre- especialment les de l'àmbit privat, ja que, si bé és cert que les infermeres que treballen en el Servei de Salut tenen accés als serveis jurídics de la institució, les que treballen en empreses privades (clíniques o residències geriàtriques) depenen dels protocols de cada centre”, ha aclarit.  
Així mateix, el Coiba es personarà com a acusació popular en cas de tenir coneixement de qualsevol procediment penal que es desenvolupi a causa de l'agressió soferta per algun dels seus professionals en l'exercici de la seva professió. Sastre ha recordat també que els col·legiats tenen dret a ser assistits pels serveis jurídics del Coiba per a defensar els seus interessos en un judici, ja que la pòlissa de responsabilitat civil col·lectiva inclou aquesta contingència.

En aquesta línia, la vocal d'infermeria del treball, Rosa González ha explicat que el Coiba ha redactat un protocol d'actuació davant les agressions, un manual que recull una sèrie de recomanacions per als moments previs, en el moment de l'agressió i posteriors, “recomanacions que són molt importants seguir per a poder beneficiar-se dels serveis que com a professionals tenen dret a percebre per part del Coiba”.
A més de l'assistència jurídica, el Coiba disposa d'una assessoria d'atenció psicoemocional en l’entorn laboral, un servei absolutament confidencial per als seus col·legiats i que pretén facilitar a les infermeres les eines necessàries per a afrontar de manera saludable els problemes de l'entorn laboral que generen estrès i malestar, entre ells la situació o risc d'agressió.

Curs de “Abordatge del pacient agitat”
Juntament amb el suport jurídic i psicoemocional, el Coiba organitza de manera periòdica cursos d’“Abordatge del pacient agitat” en els quals es treballen habilitats de detecció de situacions de risc potencial d'agressió i es desenvolupen tècniques d'autoprotecció i contenció verbal, amb l'objectiu d'aprendre a gestionar aquestes situacions de risc.  El pròxim 25 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, se celebra a Palma la III edició d'aquest curs en el qual es formarà a una vintena de professionals, un col·lectiu doblement vulnerable per la seva condició de professionals sanitaris i majoritàriament femení.

Pots descarregar el protocol aquí

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    INFERMERIABALEAR utilitza cookies pròpies o de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar-li la navegació en el nostre lloc web. La continuïtat en la navegació per aquest lloc web implicarà el consentiment de l'usuari per a la seva recollida i tractament d'acord amb l'anterior.