Portada / ACTUALITAT / Comunicats / El COIBA i ABIC mostren la seva rebutja a les declaracions del Sr. Miguel Lázaro en contra de les infermeres familiars i comunitàries
16/04/21
El COIBA i ABIC mostren la seva rebutja a les declaracions del Sr. Miguel Lázaro en contra de les infermeres familiars i comunitàries
El COIBA  i ABIC mostren la seva rebutja a les declaracions del Sr. Miguel Lázaro en contra de les infermeres familiars i comunitàries
Les infermeres lamenten que es desaprofiti l’oportunitat d’intervenir en seu parlamentària per proposar millores del sistema sanitari i s’utilitzi per agreujar altres professions

El Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA) i l’Associació Balear d’Infermeria Familiar i Comunitària (ABIC) volen mostrar el seu rebuig per les paraules manifestades pel Sr. Miguel Lázaro, president del SIMEBAL, en seu parlamentària, en les quals afirmava que  “cal repensar el model d’infermeria d’atenció primària”, afegint que les infermeres a on han de ser és “als hospitals”.

En relació a aquestes desafortunades manifestacions, tant el COIBA com ABIC volem recordar al Sr. Lázaro que les competències de la infermera familiar i comunitària venen definides en el programa formatiu de l’especialitat (Ordre SAS/1729/2010, de 17 de juny, per la qual s’aprova i publica el programa formatiu de l’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària) i que, en tot cas, és a les pròpies infermeres a qui competeix decidir el marc i l’àmbit en el qual desenvolupen les seves competències. 

A més, prenent com a referència el Marco estratégico para la Atención Primaria y Comunitaria  del Ministerio de Sanidad, publicat l’any 2019, totes les propostes de millora de l’Atenció Primària i del sistema sanitari en general passen per un desenvolupament ple de les Competències Infermeres. Amb les seves paraules, el Sr. Lázaro no fa cap altra cosa que demostrar el seu profund desconeixement de l’Atenció Primària, ja que la pròpia estratègia Marco, abans assenyalada, destaca que hem de dirigir-nos cap a un nou paradigma, en el qual les persones, famílies i comunitats siguin les vertaderes protagonistes i en què els professionals de salut participen de forma coordinada i planificada en l’abordatge dels problemes de salut, amb una mirada que vagi més allà de la malaltia, tenint com a eix transversal la promoció de la salut i la prevenció.

En aquest sentit, cal recordar que vivim un canvi de model social en el qual s’incrementen de forma exponencial les situacions de cronicitat i fragilitat. Les infermeres familiars i comunitàries compten amb competències directes en l’atenció a les persones al llarg de tot el seu cicle vital, y a més són referents en la promoció, prevenció i educació per a la salut. 

Volem recordar-li, també, en relació a les seves declaracions sobre la infermera escolar, que les infermeres d’atenció primària duen anys treballant als centres educatius desenvolupant activitats d’educació per a la salut, tant per a alumnes com per al professorat, encaminades a l’adopció d’hàbits de vida saludables i l’atenció al centre d’alumnes amb problemes crònics de salut, entre d’altres. 

Lamentam, a més, la visió gremial del Sr. Lázaro, absolutament obsoleta, i ens agradaria recordar-li que l’avanç i el desenvolupament de les competències d’altres professions és una fortalesa i no una amenaça per al sistema sanitari. Ens semblaria més encertat aprofitar l’oportunitat d’intervenir en seu parlamentària i influir sobre les decisions de salut per a resoldre de forma més eficient els problemes de salut dels ciutadans i no per realitzar manifestacions que condueixen a greuges i menyspreus a altres professionals.  

Per la nostra part, les infermeres continuarem defensant un sistema sanitari des de l’absolut respecte a totes les professions que el conformen, apostant pel treball dels equips multidisciplinars que reverteixen de forma directa sobre la salut dels ciutadans. 

 

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.