Portada / ACTUALITAT / Comunicats / El Coiba adverteix que l’esgotament i la falta d’infermeres pot tenir conseqüències per a la salut de tota la població
04/06/21
El Coiba adverteix que l’esgotament i la falta d’infermeres pot tenir conseqüències per a la salut de tota la població
El Coiba adverteix que l’esgotament i la falta d’infermeres pot tenir conseqüències per a la salut de tota la població
Rosa María Hernández Serra ha rebut el Premi Florence Nightingale a la trajectòria professional per la seva extraordinària contribució a la professió infermera a Balears

La presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears, Maria José Sastre, ha afirmat avui que l’esgotament i la falta d’infermeres pot tenir conseqüències per a la salut de tota la població, durant la celebració del Dia Internacional de la Infermera 2021. Sastre ha afirmat que està “preocupada per la salut de les infermeres i per les conseqüències que això pot tenir per a la salut de la població i per al sistema sanitari en el seu conjunt”.

La manca d’infermeres suficients per atendre la població és un fet que el COIBA ha plantejat en moltes ocasions, igual que també ho han fet l’Organització Mundial de la Salut i el Consell Internacional d’Infermeres (CIE), que estima en 6 milions el dèficit d’infermeres a tot el món. A Balears, amb només 5,5 infermeres per cada mil habitants, ens trobam molt lluny de la rati de l’OCDE, de 10,24.

A aquest dèficit de professionals, es suma la perspectiva de les jubilacions i l’abandonament per part de les infermeres amb un fort cansament físic i emocional. Segons el CIE, una de cada sis infermeres es jubilarà en els propers 10 anys a tot el món, i entre dos i tres milions podrien abandonar la professió en el mateix període. A més, Sastre ha alertat també sobre la necessitat d’aprofitar millor els recursos, ja que les infermeres espanyoles, molt ben formades i extremadament valorades a tota Europa, emigren sovint per la manca d’oportunitats i d’estabilitat al mercat laboral local.

Tots aquests factors suposen un perill per a la seguretat del pacient i també una minva en l’atenció que haurien de rebre les persones, sobre tot en aspectes com la prevenció i la promoció de la salut, que semblen menys urgents però són molt importants. “Tot el que no invertim i dedicam a prevenir, ho pagam amb pitjor salut de la població i un elevat cost afegit per al sistema públic”, ha dit.

Així, Sastre ha convidat a les autoritats presents a fer un esforç conjunt per aconseguir reforçar les plantilles, retenir al sistema de salut a les infermeres formades i especialitzades aquí, i per al desenvolupament ple de les competències infermeres (com la gestió, la investigació) , amb l’objectiu de garantir el dret a la salut de la població.

 

 

 

Insígnies i premis

Les periodistes Elena Navarro, del diari Ara Balears, i Noemí Martínez, de Cadena Ser Ibiza y Formentera, han obtingut el Premi de periodisme “Infermeria Visible” 2021, en les seves modalitats escrita i audiovisual. Navarro ho ha fet amb el reportatge ”Et diuen que no te’n vagis, que no volen morir sols”, sobre la situació a la planta de convalescència B de l’Hospital General de Palma. Martínez ha obtingut el guardó pel seu reportatge “Los sonidos de la UCI de COVID de Ibiza: es como un hospital de batalla”.

La infermera Rosa María Hernández Serra, que durant vuit anys va ser presidenta del COIBA, ha estat guardonada amb el Premi Florence Nightingale a la trajectòria professional, per la seva extraordinària contribució a la professió infermera a Balears.

Al llarg de tota la seva vida professional, Hernández va ser una incansable lluitadora per al ple desenvolupament de les competències infermeres i de la infermera com a professional autònom. Com a presidenta del COIBA, va lluitar contra l’intrusisme i argumentar davant les diferents administracions i entitats la capacitat de les infermeres per liderar, per gestionar, per investigar. Hernández va defensar sempre que els col·legis professionals pertanyen als seus col·legiats i s’han de governar des de la participació, l’honestedat, la bona gestió i la rendició de comptes. Els valors de la democràcia i la transparència la van empènyer fins al tribunals en la seva ferma defensa de que el COIBA és i ha de ser dels seus col·legiats i col·legiades.

En la cerimònia també s’ha fet entrega de les insígnies d’Or a les infermeres jubilades durant 2020-21 i a les que compliren 25 anys de col·legiació.

En l’acte d’avui ha participat un centenar de persones, entre insígnies, autoritats i premiades, en una cerimònia reduïda degut a les mesures sanitàries per la COVID. Entre les autoritats, ha participat la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, el president del Parlament, Vicenç Thomàs, la consellera de Salut, Patrícia Gómez,  la regidora de salut de Palma, Elena Navarro, i el vicerector de la UIB Antoni Aguiló.

 

 

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.