Portada / ACTUALITAT / Comunicats / Invisibilitzar la violència obstètrica no ajuda a eliminar-la, sinó a perpetuar-la
19/07/21
Invisibilitzar la violència obstètrica no ajuda a eliminar-la, sinó a perpetuar-la
Invisibilitzar la violència obstètrica no ajuda a eliminar-la, sinó a perpetuar-la
Comunicat de les comares de Balears davant l'escrit de l'Organització Mèdica Col·legial

Les comares de les Illes Balears, a través de la Comissió de comares del Col·legi Oficial d’Infermeria i de l’Associació Balear de Comares, volem manifestar el nostre total desacord amb l'escrit de l'Organització Mèdica Col·legial en relació a la violència obstètrica.

En primer lloc, les comares de Balears volem deixar clar que la violència obstètrica existeix. Moltes professionals, tant comares com obstetres, hem vist en ocasions pràctiques inadequades, amb intervencionisme excessiu, sense atorgar la pertinent informació a la pacient i sense sol·licitar autorització a les dones que estaven al paritori. De fet, molts professionals, tant comares com obstetres, lluitam diàriament per a garantir un part respectat i evitar pràctiques que van en contra de l'autonomia de la pacient, perquè -lamentablement- aquestes pràctiques encara existeixen.

Cal recordar que la violència obstètrica té les seves arrels en el paradigma basat en la superioritat del part tecnològic, intervingut. Resulta difícil per als professionals acceptar que hem rebut una formació i hem estat socialitzats en aquesta creença intervencionista, compartida amb la societat, basada en la formació, i que deriva en una cultura professional poc respectuosa amb el protagonisme i amb l'autonomia de les gestants.

És aquest context el que, a vegades, condueix a una atenció al part amb pràctiques inadequades i normalitzades, amb intervencionisme innecessari, no basat en l'evidència científica. Un part en la qual la dona, el bebè, i la seva família no han estat el centre del procés, ni s'han respectat les seves necessitats fisiològiques ni emocionals.

Són els errors derivats d'aquest paradigma la causa del que denominam violència obstètrica, i no la mala fe dels professionals ni l'exercici conscient d'una mala praxi.

Però invisibilitzar la violència obstètrica no contribueix a erradicar-la, sinó a perpetuar-la, i això és una cosa de la qual les comares de Balears no volem ser còmplices.

L'accés a l'assistència d'un part respectat és alhora un dret de la dona i una obligació per al Sistema Nacional de Salut plenament recollit en la cartera de serveis i en les estratègies de salut del Pla d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva i en l'Estratègia d'Atenció al Part Normal. Estem parlant de drets, que són inqüestionables avui dia.

Les comares treballam per a promoure l'elecció lliure i responsable de la maternitat i la criança de les dones i les seves parelles. Treballam per a un naixement segur i satisfactori, impulsant un canvi cap a valors socials que disminueixin les desigualtat , garantint l'equitat i la qualitat en l'atenció a la salut sexual i reproductiva. Aquests són alguns dels objectius que perseguim i amb els quals estem compromeses, en el desenvolupament de la nostra professió.

Per tot això, no podem permetre segons quins comentaris entorn de la violència obstètrica, sense donar resposta demostrant el nostre desacord.

Finalment, les comares i tots els altres professionals implicats hem de continuar fent esforços perquè es compleixin les recomanacions de l'Estratègia d'Atenció al Part Normal, que encara no es troba completament implantada a Espanya. És cert que algunes comunitats van més avançades que unes altres, i a Balears en concret, tenim bons indicadors i un fort compromís professional i institucional amb la humanització del part i naixement, però no és el cas de moltes altres. També existeixen diferències significatives entre un centre i un altre, i entre la sanitat pública i la privada.

En els últims anys, s'aprecia una evolució positiva en pràctiques que milloren l'atenció al part i a la gestació, però també s'ha posat en evidència la desigualtat que existeix entre diferents comunitats.

És necessari l'esforç de tots per a garantir un part natural i fisiològic, i permetre a les dones, els seus bebès i les seves famílies ser els veritables protagonistes del procés, respectant les seves decisions i preferències, sempre sobre la base de les recomanacions i millors pràctiques ja completament establertes per l'Organització Mundial de la Salut.

COMUNICAT COMPLET.

  • facebook
  • twiter
  • titulo cookies

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.