Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears

Seguretat de Pacients i Professionals

Seguretat és sinònim de confiança i absència de risc i constitueix una de les necessitats bàsiques de l'ésser humà. El propi context i raó de ser dels serveis d'atenció a la salut i l'especial situació de vulnerabilitat en la qual amb freqüència es troben els qui necessiten ser atesos, fa que les condicions de seguretat siguin clau en l'assistència sanitària.

No solament els pacients i les seves famílies necessiten sentir-se segurs i lliures de riscos innecessaris sinó que també els professionals de la salut necessitem unes condicions laborals que ens permetin exercir una pràctica segura.

És cert que la creixent complexitat dels procediments i la tecnologia utilitzats per al diagnòstic i el tractament d'algunes malalties poden causar efectes adversos, des de simple malestar fins a complicacions més o menys greus i fins i tot la mort. Alguns d'aquests efectes són difícilment evitables, potser depenen de la urgència amb la qual s'aplica el procediment o de la situació del pacient, no obstant això uns altres es relacionen amb decisions i situacions molt més assequibles i fàcils de controlar.

La seguretat del pacient implica directament als professionals. L'entorn en el qual aquests desenvolupen la seva pràctica ha de proporcionar les condicions que permetin prendre les decisions més adequades i dur a terme els procediments de forma segura.

Els codis deontològics de les infermeres reflecteixen tant implícita com explícitament el compromís de les infermeres per la seguretat dels pacients: "En dispensar les cures, la infermera se cerciorarà que l'ocupació de la tecnologia i els avanços científics són compatibles amb la seguretat, la dignitat i els drets de les persones." (Codi Deontològic del Consell Internacional d'Infermeria).

La llei 2/1974, de 13 de febrer, sobre Col·legis Professionals i la Llei 10/1998, de 14 de desembre de Col·legis Professionals de la Comunitat Autònoma de lesIlles Balears, confereixen als Col-legis Professionals la defensa dels interessos professionals dels col·legiats i la protecció dels interessos dels consumidors i usuaris dels serveis dels seus col·legiats.

Les retallades pressupostàries, les baixes dotacions d'infermeres, les excessives càrregues de treball, l'intrusisme, una organització deficient o poques oportunitats per a la formació, són alguns dels factors que més clarament poden incidir en la seguretat de la pràctica, amb conseqüències potencialment molt greus.

Tant a l'espai "Consulta/Denúncia Ciutadana", dirigit als ciutadans, com en el destinat als professionals, "Consulta/Denúncia del Professional", per a això serà necessari que a més dels fets o situacions que considera de risc, l'afectat proporcioni unes mínimes dades de contacte: nom, telèfon i correu electrònic.

El Coiba es compromet a tractar la informació de manera confidencial, d'acord amb la Llei de Protecció de dades i la legislació vigent. Les denúncies seran examinades per la Comissió Permanent, qui atenent a la qualitat o gravetat dels fets, sol·licitarà els serveis de l'assessoria jurídica, de la Comissió Deontològica o de la Junta de Govern o uns altres i durà a terme els tràmits oportuns.

No se han encontrado resultados
twitertwiter facebookfacebook

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si contínues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.

Más informaciónX Cerrar